Λυκ πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πήραν παράταση οι φορολογικές δηλώσεις

Εικόνα του άρθρου Πήραν παράταση οι φορολογικές δηλώσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/06/2020, 22:04
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρατείνεται ως τις 29 Ιουλίου 2020 η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείουΟικονομικών. 

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση «έχοντας πλήρη επίγνωση των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας» η παράταση «κρίθηκε επιβεβλημένη, προκειμένου να διευκολυνθούν όλοι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να υποβάλουν τη φορολογική δήλωσή τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν αλλάζει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, η οποία είναι η 31η Ιουλίου 2020. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει και θα προχωρήσει και σε άλλα μέτρα διευκόλυνσης των φυσικών και νομικών προσώπων σε ό,τι αφορά στην εξόφληση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι:

  • Παρέχεται έκπτωση σε ποσοστό 2% για την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα.
  • Η εξόφληση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων θα γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις, αντί 3 διμηνιαίων δόσεων, που ίσχυε μέχρι σήμερα.
  • Η εξόφληση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων θα γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις, αντί των 6 μηνιαίων δόσεων, που ίσχυε μέχρι σήμερα.
  • Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε 6 μηνιαίες δόσεις, αντί για 5 μηνιαίες δόσεις, που ίσχυε μέχρι σήμερα.


«Δεν είναι αρκετή»

Η παράταση της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων κατά ένα μήνα, εξακολουθεί να καθιστά ανέφικτο το έργο των λογιστών σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Αυτό υπογράμμισε το προεδρείο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στη συνάντησή του με τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή.  

Το πρώτο θέμα, που τέθηκε στη συνάντηση, ήταν η καταληκτική προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Το υπουργείο Οικονομικών έκανε μεν αποδεκτό το αίτημα, που διατύπωσε έγκαιρα το ΟΕΕ, για άμεση ανακοίνωση της παράτασης, η νέα, όμως, ημερομηνία που ανακοίνωσε, δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Όπως επισημαίνει το επιμελητήριο, σε μια περίοδο όπου ο φόρτος εργασίας των λογιστών-φοροτεχνικών μεγαλώνει διαρκώς, λόγω, τόσο των καθιερωμένων υποχρεώσεων, όσο και των έκτακτων από τον κορονοϊό, και μάλιστα σε ασφυκτικές προθεσμίες, η σημερινή απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, να παρατείνει την καταληκτική προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων κατά μόλις ένα μήνα, εξακολουθεί να καθιστά ανέφικτο το έργο των λογιστών-φοροτεχνικών σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Σημειώνει επίσης, ότι ένας μήνας παράταση είχε δοθεί και πέρυσι, όταν δεν υπήρχαν οι φετινές έκτακτες συνθήκες. 

Το ΟΕΕ καλεί την ηγεσία του υπουργείου να επανεξετάσει αυτή της την απόφαση και να δώσει παράταση για τις δηλώσεις ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων έως τις 28 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back