Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

ΠΓΔΜ: Θέμα «εθνικής ταυτότητας» από τον Ντιμιτρόφ

Εικόνα του άρθρου ΠΓΔΜ: Θέμα «εθνικής ταυτότητας» από τον Ντιμιτρόφ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/02/2018, 23:30
ΚΟΣΜΟΣ

Η διαδικασία εξεύρεση λύσης στο όνομα της ΠΓΔΜ προχωράει, αλλά το ζήτημα της «ταυτότητας» δεν αποτελεί μέρος της, ανέφερε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς μετά τη συνάντησή του στα Σκόπια, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε ζήτημα «εθνικής ταυτότητας» λέγοντας πως το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος. «Εάν υπάρχει ένας αξιοπρεπής τρόπος που να σέβεται την ταυτότητα και των δύο πλευρών, τότε μπορεί να βρεθεί λύση. Μπορεί και να μην υπάρχει, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να προσπαθήσουμε και να τον βρούμε. Στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να είμαστε Μακεδόνες και να μιλούμε τη μακεδονική γλώσσα, ως μέρος του συνόλου των σλαβικών γλωσσών», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ.

Ο Νίμιτς από την πλευρά του σημείωσε ότι το θέμα σχετικά με την «ταυτότητα» δεν αποτελούν μέρος της εντολής του και ότι δεν άκουσε την ελληνική πλευρά να αρνείται την ταυτότητα των ανθρώπων που ζουν στη ΠΓΔΜ.

Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ εξέφρασε εκ νέου την εκτίμηση ότι η διαπραγματευτική διαδικασία έχει αποκτήσει δυναμική και πως έχει διαμορφωθεί μία θετική συγκυρία που πρέπει να αξιοποιηθεί, προσθέτοντας πως ήρθε πλέον ο καιρός να κλείσει οριστικά αυτό το θέμα.


Ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ενημέρωσε για τις εξελίξεις τον πρωθυπουργό, ενώ σε συνέντευξή του στο Reuters ανέφερε ότι το προσχέδιο Συμφώνου το οποίο θα καταθέσει σύντομα η Αθήνα θα είναι έτοιμο εντός του Φεβρουαρίου, η δε συμφωνία, όπως είπε, μπορεί να επιτευχθεί τους ερχόμενους μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3