ΚΟΣΜΟΣ

Ντιμιτρόφ: Θα κερδίσουμε το δημοψήφισμα

Εικόνα του άρθρου Ντιμιτρόφ: Θα κερδίσουμε το δημοψήφισμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/08/2018, 18:11
ΚΟΣΜΟΣ

Στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ, όπου εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να κερδίσει το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου, σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Ν. Ντιμιτρόφ τόνισε ότι δεν πρόκειται για ένα ζήτημα πολιτικών κομμάτων, Αριστεράς ή Δεξιάς, αλλά για το μέλλον της ίδιας της χώρας του και για την «οικοδόμηση σχέσεων φιλίας» σε μια περιοχή που το χρειάζεται. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ενημερώνει τους πολίτες της χώρας σχετικά με το δημοψήφισμα, για να λάβουν ελεύθερα τις αποφάσεις για το μέλλον της χώρας τους.

Σε ό,τι αφορά το ερώτημα του δημοψηφίσματος, ο Ν. Ντιμιτρόφ παραδέχτηκε ότι υπήρξαν πολλοί συμβιβασμοί έως ότου καταλήξουν στην τελική του διατύπωση. Τόνισε, ωστόσο, ότι πρόκειται για μια «ιστορική ευκαιρία για να κλείσει ένα δύσκολο ζήτημα και να ανοίξει μια πόρτα για το μέλλον» και πως τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση πρέπει να αναλάβουν αυτήν την ιστορική ευθύνη.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο αντιπρόεδρος του ΕΚ και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, συνεχάρη θερμά τον Ν. Ντιμιτρόφ και τον Έλληνα υπουργό εξωτερικών, Ν. Κοτζιά για την «ιστορικής σημασίας συμφωνία» ανέφερε: «Ευελπιστώ ότι στο δημοψήφισμα που θα οργανωθεί σε ένα περίπου μήνα στη χώρα σας, αυτή η συμφωνία θα εγκριθεί από το λαό σας, και έτσι η χώρα σας θα ονομάζεται, από τούδε και στο εξής, ‘Βόρεια Μακεδονία’, λύνοντας, με έναν κοινά αποδεκτό τρόπο, μια διαμάχη που ταλαιπώρησε τους λαούς μας και τις χώρες μας για πολλές δεκαετίες».

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, τόνισε ότι «μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά στην Ελλάδα» και ρώτησε τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ πώς θα ονομάζεται ο λαός της χώρας του, μετά τη συμφωνία της 17ης Ιουνίου στις Πρέσπες. 

«Είμαι Μακεδόνας», ήταν η απάντηση του Ν. Ντιμιτρόφ ο οποίος πρόσθεσε ότι «όταν η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ η χώρα μου θα λέγεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και θα είμαστε Μακεδόνες που θα μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα». 

Ο Ν. Ντιμιτρόφ ανέφερε, ωστόσο, ότι ο όρος Μακεδόνας έχει διαφορετικές σημασίες και ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν Μακεδόνες. Πρόσθεσε, δε, ότι υπάρχει διάκριση ανάμεσα στη χώρα και την περιοχή της Μακεδονίας και πως η διάκριση αυτή είναι erga omnes.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ. Φωτογραφία: ©European Union


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back