ΕΛΛΑΔΑ

Αισιοδοξία Νίμιτς για λύση στο όνομα

Εικόνα του άρθρου Αισιοδοξία Νίμιτς για λύση στο όνομα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/01/2018, 12:37
ΕΛΛΑΔΑ

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά από νέες συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και FYROM, στη Νέα Υόρκη ότι η διαμάχη θα μπορούσε να επιλυθεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Πρόσθεσε ότι «αληθινά» πιστεύει πως και οι δύο κυβερνήσεις έχουν πραγματικές προθέσεις να το λύσουν.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για το γεγονός ότι η διαδικασία πηγαίνει προς μια θετική κατεύθυνση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι «σε έναν με δύο μήνες θα μπορούμε να δούμε εάν υπάρχει ορίζοντας για λύση».

Ο Νίμιτς είπε ότι κατέθεσε στο τραπέζι μια σειρά προτάσεων για τη διευθέτηση ονόματος, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει το ακριβές περιεχόμενο τους. Ωστόσο, ανέφερε ότι οι προτάσεις του δεν ήταν εντελώς νέες, αλλά έγιναν σε ένα νέο πλαίσιο όπου έχουν δημιουργηθεί διαφορετικές πολιτικές συνθήκες και εν μέσω μιας αυξημένης αισιοδοξίας και από τις δύο πλευρές.

Ο Νίμιτς επέμεινε ότι μια λύση δεν είναι ρεαλιστική χωρίς τη χρήση του «όρου Μακεδονία», ενώ σε σχέση με τις αντιδράσεις στις δύο χώρες, τις χαρακτήρισε μέρος του πολιτικού παιχνιδιού καλώντας παράλληλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. 

Ο Νίμιτς δήλωσε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες σκοπεύει να επισκεφθεί και τις δύο πρωτεύουσες, την Αθήνα και τα Σκόπια, να νιώσει τον παλμό σχετικά με τις προτάσεις του και να δει αν οι συνομιλίες θα μπορούσαν να προχωρήσουν.


ΠΡΩΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Η κυβέρνηση της πΓΔΜ εξέδωσε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα μια ανακοίνωση με τίτλο: «Στον ΟΗΕ δημιουργούνται προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα μπροστά, η έκβαση θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό». 

Στην ανακοίνωση τονίζεται η βούληση για την επίλυση του ονόματος εκτιμώντας ότι μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, και με βάση τη δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο πρώτος, «δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία μπροστά». 

«Δημιουργούνται ενεργά προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα μπροστά, η έκβαση της οποίας θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές. Αφήνει καλή εντύπωση η ανανεωμένη επικοινωνία, που δημιουργεί περιθώριο για φιλική προσέγγιση και οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης», αναφέρει, μεταξύ άλλων η ανακοίνωση. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back