Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Πετούν νεκρά ζώα σε προστατευόμενες περιοχές

Εικόνα του άρθρου Πετούν νεκρά ζώα σε προστατευόμενες περιοχές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/08/2019, 22:28
ΗΠΕΙΡΟΣ

Στους κινδύνους που προκύπτουν από την ανεξέλεγκτη διάθεση νεκρών ζώων εκτροφής αναφέρεται σε ανακοίνωσή του ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Καλαμά-Αχέροντα και Κέρκυρας.

Με αφορμή τις εποπτεύσεις που έχει κάνει ο ίδιος αλλά και ανώνυμες καταγγελίες, ο Φορέας σημειώνει ότι καταγράφονται περιπτώσεις απόρριψης νεκρών ζώων εκτροφής εντός των προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura.

Όπως υπογραμμίζεται, η ανεξέλεγκτη, κατά τον τρόπο αυτό, διάθεση των νεκρών ζώων, ειδικά κοντά σε  υδάτινους πόρους και σε σχετιζόμενα οικοσυστήματα, ενέχει κίνδυνο μόλυνσης των υδάτων μέσω της επιφανειακής απορροής με τα νερά της βροχής. Επιπλέον, η επιβάρυνση των υδάτων με παθογόνους μικροοργανισμούς (π.χ. κολοβακτηρίδια) αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για μετάδοση ασθενειών τόσο στον άνθρωπο όσο και σε άλλους ζωικούς ή φυτικούς οργανισμούς. «Η συνέχιση τέτοιων φαινομένων, λαμβάνοντας υπόψη και την εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού στην ευρύτερη περιοχή, δύναται να έχει πολλαπλές επιπτώσεις στα οικοσυστήματά της και στις ανθρώπινες δραστηριότητες (όπως η ίδια η κτηνοτροφία)» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, πτώματα ή μέρη ζώων, όπως βοοειδών και αιγοπροβάτων, πρέπει να οδηγηθούν σε μονάδα μεταποίησης ή σε μονάδα αποτέφρωσης, ενώ ο κάτοχος του ζώου πρέπει να ενημερώσει αμέσως τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Ο Φορέας Διαχείρισης, αφού τονίζει ότι η ανεξέλεγκτη απόρριψη πτωμάτων νεκρών ζώων, αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, αναφέρει ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος εναπόκειται τόσο στην ενημέρωση όσο κυρίως στην καλή θέληση των κτηνοτρόφων για την εφαρμογή των όποιων προληπτικών μέτρων προβλέπονται στο ισχύον νομικό πλαίσιο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back