Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Πέστροφα χωρίς υδρόμετρο

Εικόνα του άρθρου Πέστροφα χωρίς υδρόμετρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/03/2017, 02:01
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ένα ζήτημα που απασχολούσε ιδιαίτερα τους πεστροφοκαλλιεργητές της Ηπείρου, επιλύθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σύμφωνα με αυτήν την ΚΥΑ, δεν απαιτείται η τοποθέτηση υδρομέτρου στις περιπτώσεις υδατοκαλλιεργειών/ιχθυοκαλλιεργειών στα εσωτερικά επιφανειακά ύδατα.

Για την εξέλιξη αυτή, ενημέρωση υπήρξε από δύο πλευρές: από την Περιφέρεια Ηπείρου και από τον δήμο Δωδώνης, όπου επί του ποταμού Λούρου δραστηριοποιούνται 22 μονάδες πεστροφοκαλλιεργειών. Ο καθένας από τους δύο φορείς διεκδικεί τα εύσημα. Η Περιφέρεια Ηπείρου επισημαίνει ότι η υπογραφή της ΚΥΑ ήρθε μετά από συνεργασία που προηγήθηκε μεταξύ του Τμήματος Αλιείας με τις αντίστοιχες κεντρικές υπηρεσίες. Προσθέτει δε ότι το Τμήμα Αλιείας της Περιφέρειας υπογράμμιζε στην πρότασή του προς τις κεντρικές υπηρεσίες ότι τα ιχθυοτροφεία είναι χρήστες και όχι καταναλωτές νερού, «το οποίο ποσοτικά και ποιοτικά δεν υφίστανται αλλοιώσεις μετά τη χρήση του στην ιχθυοκαλλιέργεια, όπως αποδεικνύεται και από το πρόγραμμα ποιότητας νερού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο εφαρμόζεται περισσότερα από 20 χρόνια και στην περιοχή μας από τον Ιχθυογεννητικό Σταθμό Λούρου».

Από την άλλη, ο δήμος Δωδώνης αναφέρει ότι είχε απευθυνθεί με σχετικό έγγραφο από τον περασμένο Δεκέμβριο στο υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως και ότι είχε συνεργασία με το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου και Νήσων, «το οποίο συνέβαλε από την πλευρά του ώστε να αποκατασταθεί μία μεγάλη αδικία σε βάρος επαγγελματιών που δίνουν τον αγώνα της επιβίωσης».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back