ΚΟΣΜΟΣ

Περιπλέκεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Εικόνα του άρθρου Περιπλέκεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/01/2024, 19:02
ΚΟΣΜΟΣ

Μόνο την τελευταία εβδομάδα, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε έναν διοικητή της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, η Χεζμπολάχ έπληξε μια ευαίσθητη ισραηλινή βάση με ρουκέτες και το Ισραήλ σκότωσε έναν ανώτερο μαχητή της Χαμάς με αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό.

Κάθε χτύπημα και αντεπίθεση αυξάνει τον κίνδυνο ο καταστροφικός πόλεμος στη Γάζα να επεκταθεί σε ολόκληρη την περιοχή.

Στην αντιπαράθεση δεκαετιών που φέρνει αντιμέτωπες τις ΗΠΑ και το Ισραήλ με το Ιράν και τις συμμαχικές μαχητικές ομάδες, υπάρχουν φόβοι ότι οποιοδήποτε μέρος θα μπορούσε να προκαλέσει έναν ευρύτερο πόλεμο, μόνο και μόνο για να μην φανεί αδύναμο. 

Μια αμερικανική αεροπορική επιδρομή σκότωσε έναν υποστηριζόμενο από το Ιράν ηγέτη πολιτοφυλακής στη Βαγδάτη την περασμένη εβδομάδα και το αμερικανικό ναυτικό αντάλλαξε πρόσφατα πυρά με τους προσκείμενους στο Ιράν αντάρτες Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι διαφορές στο εσωτερικό κάθε στρατοπέδου προσθέτουν άλλο ένα επίπεδο αστάθειας. Η Χαμάς μπορεί να ήλπιζε ότι το ξέσπασμά της στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ που προκάλεσε τον πόλεμο στη Γάζα θα παρέσυρε τους συμμάχους της σε μια ευρύτερη σύγκρουση. Οι Ισραηλινοί μιλούν όλο και περισσότερο για την ανάγκη να αλλάξει η εξίσωση στο Λίβανο, ακόμη και όταν η Ουάσινγκτον στοχεύει στον περιορισμό της σύγκρουσης.

Καθώς οι διαπλεκόμενες παρτίδες σκακιού γίνονται όλο και πιο περίπλοκες, αυξάνεται η πιθανότητα λανθασμένων υπολογισμών.

Η Χεζμπολάχ

Από όλους τους περιφερειακούς τοποτηρητές του Ιράν, η Χεζμπολάχ αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο δίλημμα.

Αν ανεχθεί τις ισραηλινές επιθέσεις, όπως το χτύπημα στη Βηρυτό που σκότωσε τον αναπληρωτή πολιτικό ηγέτη της Χαμάς, κινδυνεύει να εμφανιστεί ως αδύναμος ή αναξιόπιστος σύμμαχος. Αν όμως πυροδοτήσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, το Ισραήλ απειλεί να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στο Λίβανο, ο οποίος έχει ήδη βυθιστεί σε μια σοβαρή οικονομική κρίση. Ακόμα και οι υποστηρικτές της Χεζμπολάχ μπορεί να θεωρήσουν ότι αυτό είναι πολύ βαρύ τίμημα για να πληρώσουν για έναν παλαιστίνιο σύμμαχο.

Η Χεζμπολάχ πραγματοποιεί πλήγματα κατά μήκος των συνόρων σχεδόν καθημερινά από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα, με προφανή στόχο να καθηλώσει κάποια ισραηλινά στρατεύματα. Το Ισραήλ έχει ανταποδώσει τα πυρά, αλλά κάθε πλευρά φαίνεται να μετρά τις ενέργειές της για να περιορίσει την ένταση.

Οι ΗΠΑ

Οι περιφερειακές εντάσεις είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλές όσο το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεσή του στη Γάζα, η οποία, όπως λέει, αποσκοπεί στη συντριβή της Χαμάς. Πολλοί αναρωτιούνται αν αυτό είναι εφικτό, δεδομένων των βαθιών ριζών της ομάδας στην παλαιστινιακή κοινωνία, και οι ίδιοι οι ηγέτες του Ισραήλ λένε ότι θα χρειαστούν πολλοί ακόμη μήνες.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν παράσχει κρίσιμη στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη στην επίθεση του Ισραήλ, θεωρούνται ευρέως ως η μόνη δύναμη που μπορεί να την τερματίσει. Οι σύμμαχοι του Ιράν φαίνεται να πιστεύουν ότι η Ουάσινγκτον θα παρέμβει εάν το δικό της κόστος γίνει πολύ υψηλό - εξ ου και οι επιθέσεις στις αμερικανικές βάσεις και τη διεθνή ναυτιλία.

Με πληροφορίες από ΑΡ


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back