Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΗΠΕΙΡΟΣ

Περιοδική έκθεση: «Η Άρτα το 1821»

Εικόνα του άρθρου Περιοδική έκθεση: «Η Άρτα το 1821»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/10/2021, 01:21
ΗΠΕΙΡΟΣ

Μέχρι τον Δεκέμβριο θα «τρέχει» η περιοδική έκθεση «Η Άρτα το 1821. Έμποροι, τεχνίτες, εταιριστές, επαναστάτες» σε πρόσφατα αναστηλωμένο χώρο στην ακρόπολη του Κάστρου της Άρτας.

Την έκθεση, η οποία είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα (με ελεύθερη είσοδο), διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας σε συνεργασία με το Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου.

Όπως αναφέρεται στον οδηγό της έκθεσης τον οποίο έχει επιμεληθεί η προϊσταμένη της Εφορείας Βαρβάρα Παπαδοπούλου, μολονότι η Άρτα δεν βρέθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο επίκεντρο του Αγώνα, είχε κι αυτή τη συμβολή της στην εξέλιξη των γεγονότων μέσω των δικών της ανθρώπων που εργάστηκαν, αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία. Ανάμεσα σε αυτούς ξεχωρίζουν οι μορφές του Νικολάου Σκουφά, του Γεωργίου Καραϊσκάκη, του Ιωάννη Μακρυγιάννη ο οποίος ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του από την Άρτα.

Η Άρτα ήταν και ο τόπος που συνέβησαν σημαντικά γεγονότα, όπως η μάχη της Άρτας τον Νοέμβριο του 1821. Χρονολογικά η έκθεση κλείνει με την ατυχή μάχη του Πέτα και τη θυσία των Φιλελλήνων τον Ιούλιο του 1822.

Η έκθεση εμπλουτίζεται με επιλεγμένα αντικείμενα της περιόδου όπως όπλα και αντικείμενα της καθημερινότητας όπως και πρωτότυπα καλλιτεχνήματα που αντανακλούν το πνεύμα και τις συνήθειες της εποχής.

Από τα πιο σημαντικά εκθέματα είναι ένα χειρόγραφο της επαναστατικής Προκήρυξης του Αλέξανδρου Υψηλάντη προς τους Έλληνες (συλλογή Φώτη Ραπακούση), πορσελάνινα πιάτα κι άλλα χρηστικά αντικείμενα του 19ου αιώνα που απεικονίζουν αγωνιστές της Επανάστασης, μια παραλλαγή του «παιχνιδιού της χήνας», ενός γαλλικού επιτραπέζιου παιχνιδιού, με απεικονίσεις αγωνιστών στο πλαίσιο του φιλελληνικού πνεύματος της εποχής και της επιρροής του πνεύματος του οριενταλισμού.

Ο οδηγός της έκθεσης online από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας εδώ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back