Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Περιμένοντας Κύπριους και… καύσιμα

Εικόνα του άρθρου Περιμένοντας Κύπριους και… καύσιμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/11/2017, 19:26
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τη σχεδόν… πολυθρύλητη πλέον συμφωνία για αεροδρομική σύνδεση με την Κύπρο, παρουσίασαν από κοινού ο Δήμος Ιωαννιτών, η Περιφέρεια Ηπείρου και η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων. Η σημασία της αεροπορικής σύνδεσης είναι μεγάλη, ίσως η μεγαλύτερη από τις συμφωνίες που έγιναν από τη μέρα που το αεροδρόμιο Ιωαννίνων άρχισε να έχει ξανά πτήσεις εξωτερικού. Ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της προσπάθειας και ειδικότερα στη συμφωνία με την εταιρία TUS που έχει ήδη ανακοινώσει τις πρώτες ημερομηνίες ταξιδιών προς τα Γιάννενα. «Για τη συμφωνία με την αεροπορική εταιρία TUS είχε προηγηθεί μια συστηματική δουλειά της Ένωσης Ξενοδόχων. Το κύρος της πολιτικής παρουσίας Περιφέρειας και Δήμου συνετέλεσε αποφασιστικά στην οριστικοποίηση μιας συμφωνίας η οποία φέρνει τις πρώτες διεθνείς πτήσεις στα Γιάννινα», είπε ο κ. Μπέγκας. «Καταφέραμε να ενώσουμε όλους τους φορείς της περιοχής κάτω από έναν κοινό σκοπό. Για πρώτη φορά όλοι μαζί συντονισμένα παλέψαμε για το παρόν και το μέλλον του αεροδρομίου. Δεν διεκδικήσαμε τίποτα λιγότερο απ’ αυτό που αξίζει στον τόπο μας» είπεο κ. Μπέγκας και κατέληξε: «Νομίζω πως σήμερα δικαιούμαι να πω ότι καταφέραμε να βγάλουμε το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων από την αφάνεια και να το κάνουμε να λογίζεται πια ως ένα βασικό εργαλείο υποδομής για την ανάπτυξη του τόπου».

Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης από την πλευρά του επισήμανε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του συστήματος τροφοδοσίας καυσίμων στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων και να λειτουργήσει, τονίζοντας ότι ο λόγος που οι πτήσεις από την Λάρνακα θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο του 2018 κι όχι άμεσα είναι η απουσία των δεξαμενών. Ο αντιδήμαρχος Νίκος Γκόλας πρόσθεσε ότι «το ίδιο διάστημα που η εταιρία TUS διαπραγματευόταν με εμάς, μιλούσε και με άλλες πέντε πόλεις της Ελλάδας για να προγραμματίσει πτήσεις. Τελικά όμως η δουλειά που είχε γίνει από την Ένωση Ξενοδόχων πριν, αλλά και η παρουσία μας τις ημέρες που βρεθήκαμε στην Κύπρο, είχαν σαν αποτέλεσμα η μοναδική ‘κλεισμένη’ συμφωνία να είναι αυτή με τα Γιάννενα» και αναφέρθηκε και αυτός, όπως και ο κ. Μπέγκας, στη «διπλωματία των πόλεων» και τη σημασία της στην επίτευξη της συμφωνίας. Ο Στάθης Σιούτης τέλος, εκ μέρους των ξενοδόχων, δήλωσε «απόλυτα ικανοποιημένος από τα πολλαπλά οφέλη που θα φέρει για την περιοχή αυτή η συμφωνία», ευχαριστώντας την Περιφέρεια, το Δήμο, το Πανεπιστήμιο και γενικά όλους όσους συμμετείχαν στην αποστολή.

Τι γίνεται όμως με τα καύσιμα; Ο κ. Καχριμάνης είπε ότι η καθυστέρηση της άφιξης πτήσεων οφείλεται στην απουσία τροφοδοσίας στο αεροδρόμιο. Θα είναι όμως έτοιμα όλα τον Φεβρουάριο; Καταρχάς, στο «παρασκηνιακό» επίπεδο, υπάρχει δεδομένο το ενδιαφέρον δύο εταιριών, της BP και της ΕΚΟ, όπως επίσης και μια κάποια καθυστέρηση. Η μεν BP «ανένηψε» ως ενδιαφερόμενη για τα καύσιμα, ενώ η ΕΚΟ περιμένει να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις. Εξ ου και η καθυστέρηση…

Ο κ. Μπέγκας κάλεσε την κυβέρνηση να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα που ηίδια έθεσε. «Παρακολουθούμε το θέμα στενά και αναμένουμε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα», είπε. Τέλος, ο κ. Καχριμάνης έκανε μια κάπως… διαφορετική δήλωση για το διαχωρισμό Ακτίου-Ιωαννίνων λέγοντας ότι «και τα δύο αεροδρόμια εμείς τα αντιμετωπίζουμε το ίδιο. Είναι οι πύλες εισόδου της Ηπείρου. Το καθένα παίζει το ρόλο του κι έχει τη σημασία του. Αυτό των Ιωαννίνων ωστόσο έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω και της γεωγραφικής του θέσης που είναι πολύ κοντά με την Αλβανία».



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back