Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Περιμένοντας «αναδρομική λύση» για τον ΕΝΦΙΑ

Εικόνα του άρθρου Περιμένοντας «αναδρομική λύση» για τον ΕΝΦΙΑ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/06/2022, 11:21
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κατά την ομιλία του στη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και το Ελληνικό, ο βουλευτής Ιωαννίνων της Σταύρος Καλογιάννης έθεσε ξανά το θέμα του ΕΝΦΙΑ σε περιοχές του Δήμου Ιωαννιτών.

Αφορμή αποτέλεσε η ρύθμιση ότι Συντελεστής Αξιοποίησης Οικοπέδου (ΣΑΟ) για τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας, είναι ο ΣΑΟ που περιλαμβάνεται στις αποφάσεις προσδιορισμού αντικειμενικής αξίας ακινήτων, ανεξάρτητα αν ο συντελεστής δόμησης που ισχύει στην περιοχή είναι διαφορετικός.

«Θέλω για ακόμη μία φορά να επισημάνω στο Κοινοβούλιο, ότι η λανθασμένη εφαρμογή του ΣΑΟ, έχει δημιουργήσει στο παρελθόν πολύ σοβαρά προβλήματα, σε περιοχές, οι οποίες δεσμεύονται από πολεοδομικές διατάξεις, όπως αυτές που περιλαμβάνει το Προεδρικό Διάταγμα Ζαγορίου του 1979, και αφορούν δημοτικές και τοπικές Κοινότητες του Δήμου Ιωαννιτών».

Το Υπουργείο Οικονομικών διόρθωσε σχετική απόφαση του 2010, ο ΕΝΦΙΑ είναι πλέον μειωμένος, αλλά δεν έχει επιλυθεί ακόμα ο ΕΝΦΙΑ που έχει επιβληθεί τα προηγούμενα χρόνια στις ίδιες περιοχές, λόγω λανθασμένης εφαρμογής του ΣΑΟ.

«Οφείλει το Ελληνικό Δημόσιο να αναγνωρίσει το λάθος του και να αποκαταστήσει επιτέλους τους πολίτες εκείνους που έχουν εμπλακεί σε δικαστικές περιπέτειες επί σειρά ετών, αναζητώντας το δίκιο τους.

Έχω ενημερώσει και την ΑΑΔΕ και περιμένω την επίλυση αυτού του σοβαρού ζητήματος» τόνισε ο κ. Καλογιάννης.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back