Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Περιφερειακό Συμβούλιο: Περί «Σχεδίας» ο λόγος

Εικόνα του άρθρου Περιφερειακό Συμβούλιο: Περί «Σχεδίας» ο λόγος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/06/2021, 02:26
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου να συζητήσει για το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ιωαννίνων «Σχεδία», όπου οι εξελίξεις τον τελευταίο καιρό έχουν πάρει και τον δρόμο της δικαιοσύνης. Μια συζήτηση που έγινε μετά από αίτημα της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», με σκοπό, όπως ειπώθηκε από τον επικεφαλής της Γιώργο Πρέντζα, να αναδειχθεί το ζήτημα της πρόληψης των εξαρτήσεων ως κοινωνικό κι όχι ως ιατρικό.

Ωστόσο, τα όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση, επικεντρώθηκαν περισσότερο στα όσα συνέβαιναν στο διοικητικό συμβούλιο της «Σχεδίας» τον τελευταίο χρόνο ιδίως, και στους λόγους της μεγάλης έντασης στις σχέσεις μεταξύ του πρώην πια προέδρου Στέφανου Τζιμογιάννη και του επιστημονικά υπεύθυνου, καθηγητή Αγωγής Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Βασίλη Κούτρα, δύο ανθρώπων που ξεκίνησαν την κοινή τους πορεία με τη «Σχεδία» το 1994.

Σημαντικό ρόλο στην πιο αναλυτική παρουσίαση του προβλήματος στη διοίκηση της «Σχεδίας», κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, είχε το γεγονός ότι δύο περιφερειακοί σύμβουλοι είναι εκπρόσωποι διαφορετικών φορέων στο Διοικητικό Συμβούλιο, η Μαργαρίτα Κιτσανού (από τον Ιατρικό Σύλλογο) και ο Βασίλης Γοργόλης (από την Περιφέρεια Ηπείρου). Από το υπόλοιπο Δ.Σ., το παρών έδωσε η δικηγόρος Ανθή Μάστακα.

Στη συνεδρίαση, έγινε αρκετή συζήτηση για τον καταστατικό ρόλο της «Σχεδίας» αλλά κυρίως για το θεραπευτικό κομμάτι, το οποίο προσεγγίστηκε από τους περιφερειακούς συμβούλους με διάφορους τρόπους: πολιτικά, κοινωνικά, νομικά, ιατρικά. Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης υποστήριξε ότι το θεραπευτικό πρόγραμμα εφαρμοζόταν εδώ και πάρα πολλά χρόνια ενώ επικαλέστηκε πρακτικά από συζήτηση εν έτει 2008 στο τότε Νομαρχιακό Συμβούλιο Ιωαννίνων αλλά και τους απολογισμούς της ίδιας της «Σχεδίας». Άλλοι περιφερειακοί σύμβουλοι έδωσαν διαφορετικές ερμηνείες στα περί θεραπευτικού προγράμματος και στο τι επιτρέπεται και στο τι όχι. Όπως και να’ χει, πρόκειται για μια υπόθεση που έχει πάρει τον δικαστικό της δρόμο.

Κατά τα άλλα, η Περιφέρεια Ηπείρου υποστήριξε ότι έχει καταβάλλει όλες τις εισφορές της στη «Σχεδία» μέχρι το 2019 – 35.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ έγινε γνωστό ότι στο Κέντρο Πρόληψης υπάρχει ένα αποθεματικό 700.000 ευρώ. Ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον» Δημήτρης Δημητρίου παρέπεμψε σε έκθεση ορκωτών ελεγκτών που έγινε στη «Σχεδία», που δεν βρήκε κάτι το μεμπτό στα της οικονομικής διαχείρισης, όπως είπε.

Όσον αφορά τα περί αποχώρησης της Περιφέρειας Ηπείρου από τη «Σχεδία» τα οποία είχε πει πριν από λίγο καιρό ο κ. Καχριμάνης, φαίνεται ότι ο τελευταίος τηρεί μια πιο διαλλακτική στάση περιμένοντας να δει πώς θα λειτουργήσει η νέα διοίκηση, μετά την αποχώρηση του κ. Τζιμογιάννη και τον ορισμό ως εκπροσώπου του Δήμου Ιωαννιτών της δημοτικής συμβούλου Σοφίας Μαρκούλα. Τη μη αποχώρηση πάντως της Περιφέρειας από τη «Σχεδία» ζήτησαν οι περισσότερες παρατάξεις, με τον κ. Καχριμάνη να εύχεται τη δημιουργία μονάδας χορήγησης υποκατάστατων από τον ΟΚΑΝΑ στα Γιάννενα.

Λίγο αργότερα, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης και υπεύθυνος του ΟΚΑΝΑ Πρέβεζας Μιχάλης Σπυρέλης, έκανε γνωστό πως ο ΟΚΑΝΑ θα δημιουργήσει μια τέτοια δομή στα Γιάννενα λόγω των αναγκών που υπάρχουν. Όπως είπε,  από τους 160 εξαρτημένους που εξυπηρετεί η Πρέβεζα σήμερα, οι 50 είναι Γιαννιώτες. Ο κ. Σπυρέλης θύμισε ότι  υπάρχουν δύο θεραπευτικά προγράμματα στην Ήπειρο: του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος και του ΟΚΑΝΑ στην Πρέβεζα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back