Λυκ πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Περιφέρεια Ηπείρου: «Τι κάνουμε για τα 200 χρόνια από το ‘21»

Εικόνα του άρθρου Περιφέρεια Ηπείρου: «Τι κάνουμε για τα 200 χρόνια από το ‘21»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/03/2021, 17:23
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης απαριθμεί με δήλωσή του πρωτοβουλίες συμβολής της Περιφέρειας Ηπείρου στον εορτασμό των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση.

Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι συνεργάζεται με το Υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Σουλίου για την ανάδειξη του ιστορικού χώρου του Σουλίου και ότι έχει προχωρήσει στην ανάδειξη του επίσης ιστορικού χώρου της Μονής Σέλτσου.

Επίσης, τονίζει ότι πρόκειται να αναλάβει την αναστήλωση ανάδειξη του μοναστηριού της Κοίμησης της Θεοτόκου Σκουληκαριάς στο οποίο γεννήθηκε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Ακόμα:

Χρηματοδότησε την επανέκδοση δύο ιστορικών τόμων, το δίτομο έργο «Θησαυρός Γραμματικής των αρχαίων Ελληνικών διαλέκτων» που πρωτοεκδόθηκε το 1796 (α΄τόμος) – 1797 (β΄ τόμος)  στη Βούδα της Ουγγαρίας από τον «Ιερεύσιν ελάχιστο Πολυζώη Κόντο, δασκάλου εξ Ιωαννίνων» και το «Βιβλίον καλούμενον πίστης» του Μοσχοπολίτη Νεκταρίου Τέρπου,   στην επανέκδοση του 1779 που έγινε από τον Νικόλαο Γλυκή. Το βιβλίο εκδόθηκε αρχικά το 1732 στη Βενετία.

Επίσης, χρηματοδοτεί τον αναμνηστικό τόμο του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων που είναι αφιερωμένο στην ευεργεσία και στην παιδεία και το τρίτομο έργο του Θεοφάνη Πάμπα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας) με θέμα τους Τουρκομερίτες Ρωμαίους που έζησαν στην Αυστροουγγαρία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back