ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Περιφέρεια για νέο «Καλλικράτη»: «Καλά είμαστε και έτσι»…

Εικόνα του άρθρου Περιφέρεια για νέο «Καλλικράτη»: «Καλά είμαστε και έτσι»…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/08/2016, 20:40
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αντίθετος στις επικείμενες αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση δήλωσε ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης σήμερα, μια μέρα μετά τη συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας όπου πήρε μέρος, στην Αθήνα. Σημειωτέον ότι η απάντηση δίνεται στις φήμες ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει την εκπεφρασμένη θέση της για αλλαγές, καθότι ο ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον, ήταν αντίθετος στη μεγάλη πλειοψηφία των αλλαγών του «Καλλικράτη».

«Αυτή την ώρα των τεράστιων δυσκολιών που περνάει η ελληνική κοινωνία, το τελευταίο που έπρεπε να απασχολήσει την κεντρική διοίκηση ήταν οι αλλαγές στο νόμο ‘Καλλικράτη’. Γιατί είναι ένας νόμος καινούργιος, που έδωσε αποτελέσματα και μέχρι σήμερα δουλεύει  η πρωτοβάθμια και  η δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση» είπε ο κ. Καχριμάνης. Το μόνο μεμπτό που βρήκε, ήταν το… κομμάτι της πολιτείας και συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση: «ειδικά για τις Περιφέρειες που εμείς έχουμε στοιχεία,  είναι η μείωση των  πόρων στο 65% που είχαν προβλεφθεί  όταν δημιουργούνταν οι αιρετές περιφέρειες». 

Η ΕΝΠΕ ζητάει να πάρουν οι Περιφέρειες και τις αρμοδιότητες της υγείας και της ανάπτυξης, αλλά και να θεσπιστεί ελεγκτής νομιμότητας στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις που θα υποκαταστήσει όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που δεν έχουν σήμερα αντικείμενο.

Βασικό θέμα της διαφωνίας, παραμένει ο εκλογικός νόμος. Αυτή τη στιγμή, στην αυτοδιοίκηση, ισχύει ένα ιδιαίτερα περίπλοκο σύστημα υπερενισχυμένης αναλογικής που ουσιαστικά εξασφαλίζει τα τρία πέμπτα της πλειοψηφίας στη δημοτική ή περιφερειακή αρχή. Ο κ. Καχριμάνης διερωτήθηκε «τι θα γίνει αν υπάρχει μια πλειοψηφία 8-7 και κάποιος από την πλειοψηφία ‘στραβώσει’»;. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα, όντως, αυτή είναι όμως και μια από τις πεμπτουσίες της δημοκρατίας…

Ζητούν αναστολή νόμου για τους διαγωνισμούς

Ο κ. Καχριμάνης μετέφερε επίσης το αίτημα της ΕΝΠΕ να ανασταλεί η λειτουργία του νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις, καθώς υπάρχει, όπως τόνισε, κίνδυνος να χαθούν χρήματα από ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Οι διαγωνισμοί δεν «τρέχουν» γιατί δεν έχουν οργανωθεί οι υπηρεσίες σύμφωνα με το νέο νόμο. «Ζητήσαμε αναστολή του νόμου μέχρι να γίνουν από πλευράς του κράτους όλες  οι προβλεπόμενες ενέργειες ώστε να έχουμε σωστή  εφαρμογή του νέου νόμου με ηλεκτρονικές προσφορές που, τώρα δεν μπορούν να εφαρμοστούν και σίγουρα θα χαθούν πολλοί πόροι που έχουν προβλεφθεί από το ν+2  του προγράμματος 2014-2020». Αντίστοιχα, υπάρχει πρόβλημα με τις ηλεκτρονικές κληρώσεις στους αναπτυξιακούς νόμους. «Πολλές επενδύσεις  που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ το οποίο κλείνει το Σεπτέμβριο, δεν θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν με αποτέλεσμα να χαθούν αρκετοί ευρωπαϊκοί πόροι και να μεταφερθούν στο πρόγραμμα εθνικών πόρων που ισχύουν τα 2/7 που δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα και στην αγορά» κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back