Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Περί πρωτιάς που… δεν είναι πρωτιά

Εικόνα του άρθρου Περί πρωτιάς που… δεν είναι πρωτιά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/08/2019, 15:25
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

O εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος Σπύρος Ριζόπουλος καταφέρεται κατά της περιφερειακής αρχής (πρώην και επόμενης που είναι… η ίδια) για τα ποσοστά της ανεργίας στην Ήπειρο. 

Οι αναφορές του ωστόσο αδυνατίζουν τα επιχειρήματά του, καθώς είναι λανθασμένες. Ο κ. Ριζόπουλος αναφέρει ότι «η ΕΛΣΤΑΤ εξέδωσε τα νέα επίσημα στοιχεία για το πρώτο πεντάμηνο του 2019. Δυστυχώς και πάλι διαπιστώνουμε ότι η Ήπειρος εξακολουθεί να έχει -εδώ και πολλά χρόνια- την αρνητική πρωτιά στην ανεργία». 

Η ΕΛΣΤΑΤ χτες όμως ανακοίνωσε μηνιαία στοιχεία Μαΐου (και όχι πενταμήνου), όπου αναφέρει ότι η Ήπειρος μαζί με τη Δυτική Μακεδονία έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στη χώρα με 20,2%.  Τα ποσοστά ανά Περιφέρεια ξεχωριστά και όχι ανά Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ανακοινώνονται ανά τρίμηνο και στα πιο πρόσφατα, για το πρώτο τρίμηνο του 2019 φέρνουν την Ήπειρο πιο χαμηλά, με ποσοστό ανεργίας 16,6%, τρίτο χαμηλότερο στη χώρα.

Όχι φυσικά ότι το πρόβλημα είναι μικρό και στην Ήπειρο, η οποία έχει το λιγότερο εργατικό δυναμικό στη χώρα, ούτε περίσσεψαν οι τοπικές πρωτοβουλίες για την περιστολή του. Ωστόσο, δεν ισχύουν οι αιτιάσεις του κ. Ριζόπουλου, όπως τις διατυπώνει στην ανακοίνωσή του.

Κατηγορεί τον περιφερειάρχη ότι «πριν από δύο μήνες, με την προχειρότητα που τον διακρίνει στα 30 χρόνια της πολιτικής του παρουσίας, είχε χαρακτηρίσει αστήρικτους ισχυρισμούς το γεγονός ότι η Ήπειρος είναι πρώτη περιφέρεια σε όλη τη χώρα σε ποσοστά ανεργίας» και συμπληρώνει ότι «ότι την καταγραφή της ανεργίας στη χώρα την κάνει η Εθνική Στατιστική Αρχή και όχι τα καφενεία από τα οποία συνήθως αντλεί στοιχεία και πολιτικά επιχειρήματα». Παρεμπιπτόντως, ο επίσημος τίτλος είναι «Ελληνική Στατιστική Αρχή»…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back