Μετά από επτά χρόνια, η ανεργία στην Ελλάδα πέφτει ξανά κάτω από το 20%. Σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον περασμένο Μάιο, πριν δηλαδή ξεκινήσει κανονικά η τουριστική σεζόν, η ανεργία πανελλαδικά ανήλθε στο 19,5% έναντι 21,7% πέρσι, τον ίδιο μήνα.
Η Ήπειρος παραμένει υψηλά, όχι όμως στην πρώτη θέση που κατατάσσεται μαζί με τη Δυτική Μακεδονία στις μηνιαίες μετρήσεις. Η γειτονική Περιφέρεια παραμένει πρώτη, με μετρημένη, σε επίπεδο πρώτου τριμήνου του ’18 ανεργία στο 27% περίπου. Στα ίδια στοιχεία, η Ήπειρος ήταν έκτη, με ποσοστό 22,5%.
Στα στοιχεία του Μαΐου, μηνιαία και σε εύρος αποκεντρωμένης διοίκησης, η ανεργία σε Ήπειρο-Δυτική Μακεδονία ανέρχεται στο 24%.
Οι αριθμοί έχουν ως εξής:
- Σύνολο εργαζόμενων στη χώρα 3.824.393 άτομα
- Άνεργοι 924.941 άτομα
- Οικονομικά μη ενεργοί 3.230.269 άτομα.
Πέρυσι, το ποσοστό ανεργίας τον Μάιο ήταν 22,1% και σε Ήπειρο-Δυτική Μακεδονία 27,1%.
Φυσικά, η μείωση των ποσοστών συνεχίζει να μην αποτυπώνει ακριβώς τις συνθήκες εργασίας, που πόρρω απέχουν ακόμα και από αυτές τις «προ κρίσης». Οι μισθοί είναι κατακρημνισμένοι, οι συνθήκες, ειδικά σε εποχιακούς τομείς είναι δύσκολες και οι καταγγελίες δεν λείπουν, η αποσπασματική και με ημερομηνία λήξης εργασία είναι πολύ εξαπλωμένη…
Η τελευταία φορά πάντως που το ποσοστό μετρήθηκε κάτω από 20%, ήταν τον Ιούλιο του 2011. Το μικρότερο ποσοστό της δεκαπενταετίας πανελλαδικά, καταγράφηκε το πρώτο εξάμηνο του 2008, με 7,3%.
Στην Ήπειρο το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα επίμονο. Ακόμα και σήμερα, με τη μέτρηση κάτω από 20% πανελλαδικά (που και πάλι είναι ένα υψηλό ποσοστό), στην Ήπειρο παραμένει σχεδόν τρεις μονάδες ψηλότερα.
Παρακάτω, υπάρχουν στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ, με μια χρονογραμμή της ανεργίας στην Ήπειρο ανά τρίμηνο, από το 2004 μέχρι τον περασμένο Μάρτιο.
Το χαμηλότερο ποσοστό της δεκαπενταετίας στην Ήπειρο, καταγράφηκε λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση: 9,2%, μονοψήφιο (μοιάζει… μαγικό πλέον), το Β’ τρίμηνο του 2009. Ήταν κάτι σαν τελευταία «υπόμνηση», καθώς από τότε η ανεργία άρχισε να αυξάνεται. Έφτασε στο υψηλότερο σημείο της στις αρχές του 2014 με 28,5% και από τότε πέφτει, όχι όμως με τους ρυθμούς που ανέβηκε. Από το 2011 στο 2012 αυξήθηκε έως και 6% και από τότε, έχει μειωθεί τόσο, αλλά μέσα σε τέσσερα χρόνια…