Λυκ πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Περί κληρονομικότητας του καρκίνου

Εικόνα του άρθρου Περί κληρονομικότητας του καρκίνου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/05/2018, 01:04
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ο καρκίνος κληρονομείται; Ναι, αλλά ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πολύ μικρό. Μόλις το 5-10% των καρκίνων οφείλεται σε κληρονομικότητα, όπως δείχνουν τα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν και κατά την ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα το απόγευμα ο Σύλλογος Ασθενών με Νεοπλασία, Φίλων και Οικογενειών «Είμαστε Μαζί», στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής», στα παλιά σφαγεία. Μια εκδήλωση που ήρθε να «αντιμετωπίσει» την εύλογη ανησυχία πολλών για την κληρονομική προδιάθεση ή μη.

Ένας από τους παράγοντες ανάπτυξης της ασθένειας είναι η γενετική μετάλλαξη. Για τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, για παράδειγμα, οι μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA1 και BRCA2 θεωρούνται υψηλού ρίσκου. Δεν αρκεί ωστόσο από μόνη της η γενετική συνιστώσα για την ανάπτυξη καρκίνου. Για τον καρκίνο του μαστού, που αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο στις γυναίκες, υφίστανται κι άλλο παράγοντες όπως η μη τεκνοποίηση, η αυξημένη πυκνότητα μαστών, οι ορμόνες κ.ά.

Στην εκδήλωση, λόγω της ιδιαιτερότητας του κληρονομικού καρκίνου, δόθηκε έμφαση στην ανάγκη να υπάρξουν υπηρεσίες συμβουλευτικής γενετικής σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Δηλαδή σε άτομα που ανήκουν σε οικογένειες με ιστορικό καρκίνου, με πρώιμη εμφάνιση καρκίνου στην οικογένειά τους, με εμφάνιση σπάνιου καρκίνου σε περισσότερα από ένα μέλη της οικογένειας, με δύο ή περισσότερους καρκίνους στο ίδιο συγγενικό πρόσωπο κ.λπ.

Οι υπηρεσίες γενετικής συμβουλευτικής, πέραν της καταγραφής και αξιολόγησης του ατομικού και οικογενειακού ιστορικού, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάλληλη ιατρική καθοδήγηση μείωσης του κινδύνου ανάπτυξης της ασθένειας.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας και πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων Μηνάς Πασχόπουλος, ο αναπληρωτής καθηγητής Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Πενθερουδάκης και η πρόεδρος του συλλόγου «Είμαστε Μαζί» Αφροδίτη Κατσαράκη. Ομιλίες έγιναν από την ειδικευόμενη παθολόγο-ογκολόγο Αλεξάνδρα Παπαδάκη, τον αναπληρωτή καθηγητή Γενικής Χειρουργικής-Μεταμοσχεύσεων Χαράλαμπο Χαρίση και τον μοριακό βιολόγο Γιώργο Νασιούλα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3