Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Πέντε πάρκα για το αγριόγιδο και την αρκούδα

Εικόνα του άρθρου Πέντε πάρκα για το αγριόγιδο και την αρκούδα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/12/2019, 23:24
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Στη σύσταση ενός δικτύου για την προστασία της αρκούδας και του αγριόγιδο προχώρησαν πέντε φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών με πρωτοβουλία του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Οι υπόλοιποι πέντε φορείς είναι της Οροσειράς Ροδόπης, του εθνικού δρυμού Ολύμπου, των Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων και του εθνικού δρυμού Οίτης, Κοιλάδας Σπερχειού & Μαλιακού κόλπου. Το δίκτυο έγινε πραγματικότητα κατά τη συνάντηση εκπροσώπων των φορέων, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12 και 13 Δεκεμβρίου, στα Άνω Πεδινά Ζαγορίου.

Στη συνάντηση, για τα δύο σημαντικά είδη την ενημέρωση την έκανε ο περιβαλλοντολόγος του εθνικού πάρκου Βόρειας Πίνδου Θανάσης Κοράκης, ενώ ο βιολόγος και στέλεχος της «Αναπτυξιακής Ηπείρου» Χαρητάκης Παπαϊωάννου και ο βιολόγος και επιστημονικός υπεύθυνος της «Καλλιστώς» Γιώργος Μερτζάνης παρουσίασαν την κατάσταση διατήρησης του αγριόγιδου στην Ελλάδα και τα εργαλεία για την κατάρτιση ενός ενιαίου πρωτοκόλλου παρακολούθησης της καφέ αρκούδας στα πέντε εθνικά πάρκα, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κοινή υπήρξε η διαπίστωση ότι και για τα δύο προστατευόμενα είδη παρατηρείται ανάκαμψη του πληθυσμού τους καθώς και επανεγκατάσταση σε περιοχές από τις οποίες είχαν εξαφανισθεί για δεκαετίες. Την ίδια ώρα, όμως, προκύπτουν νέες απειλές για τα είδη αυτά, και γι’ αυτό απαιτείται συνεχής αναπροσαρμογή των διαχειριστικών δράσεων. Τα στελέχη των Φορέων Διαχείρισης και οι ειδικοί επιστήμονες συμφώνησαν ότι η λειτουργία του συγκεκριμένου Δικτύου πέραν της ανταλλαγής τεχνογνωσίας μπορεί να τροφοδοτήσει την κεντρική διοίκηση, με έγκυρα στοιχεία για τα δύο είδη σε σχέση με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας που απορρέουν από τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back