ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια μικρή αρκούδα «επισκέπτεται» το Μικρό Πάπιγκο

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/05/2020, 17:57
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια νεαρή αρκούδα, εδώ και έναν μήνα, κινείται γύρω και μέσα από τον οικισμό του Μικρού Παπίγκου, στο Ζαγόρι. Η αρκούδα προτιμά να επισκέπτεται ιδιαίτερα τον κήπο σπιτιού για να τραφεί με τις ρίζες συγκεκριμένου φυτού, χωρίς να… ενοχλείται από την παρουσία των κατοίκων του σπιτιού αλλά και του σκύλου τους.

Πώς βρέθηκε η αρκούδα μέσα στον οικισμό; Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, που δημοσιοποιεί και το περιστατικό, εκτιμά ότι η συμπεριφορά αυτή του ζώου συνδέεται πιθανότατα με το νεαρό της ηλικίας του και τη σχετική απειρία ως προς τους ανθρωπογενείς κινδύνους, αλλά ίσως και με τις νέες συνθήκες που προέκυψαν -έστω και παροδικά- από την καραντίνα λόγω του κοροναϊού και την ελάττωση της ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή.

Ο Φορέας Διαχείρισης σκοπεύει να διαχειριστεί το περιστατικό και έχει ενημερώσει σχετικά τόσο τις δασικές υπηρεσίες όσο και τους κατοίκους. Συγκεκριμένα, εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει επιχείρηση σύλληψης και ραδιοσήμανσης της συγκεκριμένης αρκούδας στο πλαίσιο λειτουργίας της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα του έργου «LIFE ARCPROM».

Το έργο LIFE ARCPROM έχει στόχο τη βελτίωση της συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας σε τρία εθνικά πάρκα της Ελλάδας (Β. Πίνδου, Πρεσπών, Οροσειράς Ροδόπης) και σε ένα της Ιταλίας (Majella). Εταίροι του έργου είναι οι Φορείς Διαχείρισης των τεσσάρων Εθνικών Πάρκων, δύο πανεπιστήμια (της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας) και δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις (Καλλιστώ και WWF Ιταλίας). Η προσέγγιση αρκούδας σε περιοχές ανθρώπινης δραστηριότητας είναι ένα από τα φαινόμενα που το έργο αυτό καλείται να διαχειριστεί, πάντα σε συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία.

ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

Πέρα από τα περιστατικά που χρήζουν ειδικής διαχείρισης από τις Ομάδες Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα, η αλληλεπίδραση ανθρώπου-αρκούδας μπορεί να αποφευχθεί με την τήρηση κάποιων κανόνων, τους οποίους υπενθυμίζει ο Φορέας Διαχείρισης.

-Συλλογή απορριμμάτων από εξωτερικούς χώρους, πλατείες, αυλές σπιτιών καθώς και ό,τι άλλο μπορεί να αποτελεί τροφική πηγή για την αρκούδα.

-Αποφυγή ρίψης απορριμμάτων έξω από τους κάδους ή κατά τις νυχτερινές ώρες στις περιοχές που έχει παρατηρηθεί κίνηση ή αποτελούν βιότοπο της αρκούδας, ώστε οι κάδοι να είναι καθαροί τη νύχτα.

-Επισκευή περιφράξεων ή τοποθέτηση ηλεκτροφόρας περίφραξης όπου είναι δυνατόν, για την προστασία του γεωργικού και κτηνοτροφικού κεφαλαίου.

-Επαρκής φωτισμός περιμετρικά των οικοπέδων, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων κλπ.

-Ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται στους κατόχους των οικόσιτων ζώων και τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι θα πρέπει να ασφαλίζουν κατά τις νυχτερινές ώρες τα ζώα τους και να μην αφήνουν εκτεθειμένα νεκρά ζώα.

-Φύλαξη κοπαδιών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων από ποιμενικούς σκύλους.

Σε περίπτωση δε συνάντησης ανθρώπου-αρκούδας, οι κανόνες είναι σαφείς: δεν τρέχουμε, μένουμε ακίνητοι, δεν κινούμαστε απειλητικά προς το ζώο με διάφορα αντικείμενα όπως πέτρες, κλαδιά κλπ., οπισθοχωρούμε σταδιακά αφήνοντας χώρο διαφυγής για την αρκούδα.

*Η φωτογραφία είναι του Θωμά Μπαλτά, μόνιμου κάτοικου του Μικρού Πάπιγκου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3