ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα αγριόγιδα και τα καλάσνικοφ

Εικόνα του άρθρου Τα αγριόγιδα και τα καλάσνικοφ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/12/2016, 17:20
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα κάνει λόγο η οργάνωση «Αγριόγιδο στα βουνά» με πρόεδρο τον βιολόγο Χαρητάκη Παπαϊωάννου, η οποία έρχεται να προειδοποιήσει ότι το αγριόγιδο, προστατευόμενο είδος και ένα από τα πιο όμορφα ζώα των βουνών, απειλείται με εξαφάνιση λόγω της διασυνοριακής λαθροθηρίας.

Την προειδοποίηση αυτή άκουσε μέχρι στιγμής ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης ο οποίος κατέθεσε σχετική αναφορά στη Βουλή. Στην αναφορά επισυνάπτεται η επιστολή της οργάνωσης με την οποία ζητείται η ανάληψη πρωτοβουλιών από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Αλβανίας για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, στα βουνά υπήρχαν 50 με 60 αγρόγιδα. Τα 40 από αυτά έβρισκαν καταφύγιο σε απόκρημνη θέση κοντά στο χωριό Πληκάτι του δήμου Κόνιτσας. Σήμερα στο Πληκάτι, εκτιμάται ότι ο πληθυσμός των αγριόγιδων δεν ξεπερνά τα 5! Κι αυτό λόγω της διασυνοριακής λαθροθηρίας. Μάλιστα, μόλις πριν από λίγο καιρό, στις 2 Οκτωβρίου, μέλη της οργάνωσης εντόπισαν έναν αλβανό λαθροκυνηγό (που επιπλέον εισήλθε παράνομα στο ελληνικό έδαφος) να αποχωρεί από την περιοχή του Πληκατίου με κατεύθυνση την Αλβανία έχοντας φορτωμένο στην πλάτη του ένα αγριόγιδο.

Ενδιαφέρον έχει η όλη ανάλυση της οργάνωσης «Αγριόγιδο στα Βουνά» για το πώς επηρέασαν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Αλβανία τη ζωή του αγριόγιδου. Βάσει των όσων αναφέρει, όσο τα σύνορα ήταν κλειστά και υπήρχε ισχυρή στρατιωτική δύναμη, διαπιστώθηκε μια μικρή αλλά σημαντική επανάκαμψη του πληθυσμού των αγριόγιδων στο Πληκάτι. Μετά το άνοιγμα των συνόρων, και ιδίως προς τα τέλη της δεκαετίας του ’90, ξεκίνησε η λαθροθηρία από κατοίκους των παρακείμενων χωριών της Αλβανίας. Η οργάνωση αναφέρει δε ότι τα αγριόγιδα συνήθως πήγαιναν στο ελληνικό έδαφος για βόσκηση, ενώ επί του ελληνικού εδάφους έβρισκαν καταφύγιο. Τα πράγματα έγιναν χειρότερα όταν… βγήκαν στη φόρα τα καλάσνικοφ. «Η κατάσταση έγινε χειρότερη, όταν κάποια στιγμή τη δεκαετία του 1990 υπήρξε γενικευμένη αναταραχή στη γείτονα χώρα και έλαβε χώρα λεηλασία του πολεμικού υλικού των στρατιωτικών αποθηκών, με αποτέλεσμα πολλά από τα πολεμικά αυτά τουφέκια (στην πλειονότητά τους καλάσνικοφ) να βρεθούν στα χέρια πολιτών και ειδικά λαθροκυνηγών» τονίζεται.

Η οργάνωση επισημαίνει ακόμα τη δυσκολία που υπάρχει στον έλεγχο της περιοχής από τις αρμόδιες αρχές λόγω του ανάγλυφου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3