dodoni back
ΚΟΣΜΟΣ

Πενιχρά τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή

Εικόνα του άρθρου Πενιχρά τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/11/2023, 19:37
ΚΟΣΜΟΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν με τη σημερινή του επίσκεψη στην Τουρκία, ολοκλήρωσε μια εξαντλητική διπλωματική περιοδεία στη Μέση Ανατολή με πενιχρά αποτελέσματα στις προσπάθειες να διαμορφωθεί μια περιφερειακή συναίνεση σχετικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την ανακούφιση του πόνου των πολιτών στη Γάζα.

Στην τουρκική πρωτεύουσα, Άγκυρα, ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν μετά από ένα ξέφρενο ταξιδιωτικό Σαββατοκύριακο που τον οδήγησε από το Ισραήλ στην Ιορδανία, την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, την Κύπρο και το Ιράκ.

«Συζητήσαμε... τις προσπάθειες να επεκτείνουμε σημαντικά την ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, και τις προσπάθειες να αποτρέψουμε την επέκταση της σύγκρουσης σε άλλα μέρη της περιοχής και τι μπορούμε να κάνουμε για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια ανθεκτική, βιώσιμη, διαρκή ειρήνη για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους», δήλωσε αργότερα ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο πριν αναχωρήσει από την Άγκυρα.

Η συνάντηση μεταξύ του Μπλίνκεν και του Φιντάν διήρκεσε δυόμισι ώρες, δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Δεν πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες μεταξύ του Μπλίνκεν και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει επικρίνει την Ουάσινγκτον για την «απεριόριστη υποστήριξή της στο Ισραήλ».

Η επίσκεψη του Μπλίνκεν ήρθε την ώρα που τα ισραηλινά στρατεύματα περικύκλωσαν την πόλη της Γάζας και απέκοψαν το βόρειο τμήμα της πολιορκημένης περιοχής που ελέγχεται από τη Χαμάς. Τα στρατεύματα αναμένεται να εισέλθουν στην πόλη σήμερα ή αύριο και είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν μαχητές που πολεμούν δρόμο προς δρόμο χρησιμοποιώντας ένα τεράστιο δίκτυο σηράγγων. 

Η Ουάσινγκτον θέλει να αποτρέψει μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση και έχει εντείνει τη διπλωματία με τις χώρες της περιοχής, οι λαοί των οποίων έχουν εξοργιστεί από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα.

Πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που επικαλείται το Reuters ανέφερε ότι ο Φιντάν είπε στον Μπλίνκεν ότι πρέπει να κηρυχθεί αμέσως κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ότι το Ισραήλ πρέπει να εμποδιστεί να στοχοποιεί αμάχους και να εκτοπίζει ανθρώπους.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι τόσο ο Μπλίνκεν όσο και ο Φιντάν «τόνισαν τη σημασία της μακροχρόνιας αμερικανοτουρκικής συνεργασίας ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και τις προτεραιότητες της ευρωατλαντικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

Διαδηλώσεις

Καθώς ξεκινούσε η συνάντηση Μπλίνκεν-Φιντάν, δεκάδες διαδηλωτές μιας ισλαμιστικής ομάδας ανέμιζαν τουρκικές και παλαιστινιακές σημαίες και κρατούσαν πλακάτ κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ έξω από το Υπουργείο Εξωτερικών. Η αστυνομία νωρίτερα μέσα στην ημέρα διέλυσε μια ομάδα φοιτητών που βάδιζαν προς το υπουργείο φωνάζοντας «δολοφόνε Μπλίνκεν, φύγε από την Τουρκία!».

Η αποστολή του Μπλίνκεν, η δεύτερη που πραγματοποιεί στην περιοχή από την έναρξη του πολέμου, βρήκε μόνο χλιαρή, αν όχι καθόλου, υποστήριξη στις προσπάθειές του να περιορίσει τις επιπτώσεις της σύγκρουσης. 

Το Ισραήλ έχει απορρίψει την ιδέα των παύσεων, ενώ τα αραβικά και μουσουλμανικά έθνη απαιτούν αντίθετα άμεση κατάπαυση του πυρός, καθώς ο απολογισμός των θυμάτων μεταξύ των Παλαιστινίων αμάχων από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα αυξάνεται.

Ήδη η Ιορδανία και η Τουρκία έχουν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους στο Ισραήλ για να διαμαρτυρηθούν για τις τακτικές του και το ρεύμα της διεθνούς κοινής γνώμης φαίνεται να στρέφεται από τη συμπάθεια προς το Ισραήλ μετά την 7η Οκτωβρίου σε απέχθεια καθώς οι εικόνες θανάτου και καταστροφής στη Γάζα εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο.

Με πληροφορίες από AP, Reuters



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ