Oikonomou pisoi
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Πενήντα κεράκια για τη φωτογραφία του «Abbey Road»

Εικόνα του άρθρου Πενήντα κεράκια για τη φωτογραφία του «Abbey Road»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/08/2019, 21:57
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Εκατοντάδες φαν των Beatles συγκεντρώθηκαν σήμερα κοντά στα λονδρέζικα στούντιο ηχογράφησης της Abbey Road για την 50ή επέτειο της φωτογραφίας του συγκροτήματος που εικονογραφεί το εξώφυλλο του τελευταίου τους άλμπουμ, «Abbey Road», ένα από τα πιο διάσημα εξώφυλλα δίσκων στην ιστορία της μουσικής.

Η φωτογραφία δείχνει τα τέσσερα μέλη του συγκροτήματος να διασχίζουν μια διάβαση πεζών μπροστά από τα στούντιο Abbey Road. Ο John Lennon ανοίγει το βήμα, ακολουθούμενος από τον Ringo Starr, τον ξυπόλυτο Paul McCartney και τον George Harrison.



Σήμερα, οι φαν των «Σκαθαριών», ορισμένοι ντυμένοι Beatles, πέρασαν με τη σειρά τους από τη διάβαση, ένα «ιερό» για τη Μαίρη Αν Λάφιν, 66 ετών, που ήρθε από τη Νέα Υόρκη ειδικά για την περίσταση.



«Είναι καταπληκτικό να βλέπεις όλους αυτούς τους ανθρώπους που τους αγαπούν, και να βλέπεις πόσο σημαντικοί ήταν για τον κόσμο», είπε.

Την ιδέα είχε ο McCartney, ο οποίος είχε κάνει ένα αρχικό σχέδιο με τέσσερα ανθρωπάκια πάνω σε μια διάβαση πεζών.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε γύρω στις 11:35 στις 8 Αυγούστου του 1969 από τον Σκοτσέζο φωτογράφο Ian Macmillan. Επελέγη αυτή η ώρα της ημέρας προκειμένου να αποφευχθούν οι φαν που ήξεραν ότι γενικά το συγκρότημα φθάνει στο στούντιο στα μέσα του απογεύματος για να ηχογραφήσει.

Ακουμπώντας σε ένα σκαμπό καταμεσής του δρόμου, όπου η κυκλοφορία είχε διακοπεί από έναν αστυνομικό, ο Macmillan τράβηξε έξι στιγμιότυπα από τα οποία χρησιμοποιήθηκε μόνο το πέμπτο: εκείνο όπου τα τέσσερα «Σκαθάρια» περπατούν μαζί. Η συνολική διάρκεια της φωτογράφησης ήταν περίπου δέκα λεπτά.

 

Θεωρίες συνωμοσίας

Η ηχογράφηση του άλμπουμ ολοκληρώθηκε 12 ημέρες αργότερα, στις 20 Αυγούστου. Κυκλοφόρησε στις 26 Σεπτεμβρίου 1969, έξι ημέρες αφότου ο Τζον Λένον είχε ενημερώσει τα μέλη του συγκροτήματος ότι το εγκαταλείπει.

Είναι το τελευταίο άλμπουμ των Beatles, αν και προηγείται της κυκλοφορίας του «Let it Be», που ηχογραφήθηκε νωρίτερα, και πραγματοποιήθηκε σε μια πιο χαρούμενη ατμόσφαιρα. Στον δίσκο περιλαμβάνονται τα κομμάτια «Something», «Here Comes The Sun», «Octopus garden» και «Come Together», καθώς και το περίφημο ποτ-πουρί με το οποίο κλείνει ο δίσκος, μια αλληλουχία τραγουδιών, μερικές φορές ανολοκλήρωτων.

Και, γεγονός ασυνήθιστο, το όνομα του συγκροτήματος δεν εμφανίζεται στο εξώφυλλο.

Το εξώφυλλο τροφοδότησε επίσης μια θεωρία συνωμοσίας σύμφωνα με την οποία ο Paul McCartney είχε πεθάνει («Paul is Dead») και ότι αντικαταστάθηκε από έναν σωσία. Η απόδειξη, σύμφωνα με τους υποστηρικτές αυτής της θεωρίας, είναι ότι κρατά το τσιγάρο στο δεξί του χέρι, ενώ είναι αριστερόχειρας. Βλέπουν επίσης κρυμμένα μηνύματα στο γεγονός ότι περπατά ξυπόλυτος και με διαφορετικό βήμα από τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος.



Τόπος προσκυνήματος

Τα στούντιο Abbey Road βρίσκονται στην πλούσια συνοικία Saint John's Wood, στο βορειοδυτικό Λονδίνο. Ιδρύθηκαν το 1931 σε ένα μεγάλο σπίτι του 19ου αιώνα. Αρχικά ήταν αφιερωμένα στην κλασική μουσική προτού ανοιχθούν στην τζαζ και στη ροκ.

Ούτε λίγο ούτε πολύ 190 από τα περίπου 210 τραγούδια των Beatles ηχογραφήθηκαν εκεί, ενώ η λονδρέζικη κατοικία του Paul McCartney βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.

Ο τόπος προσελκύει από τότε φαν των Beatles από ολόκληρο τον κόσμο, που αναπαράγουν συχνά τη διάσημη φωτογραφία πάνω στη διάβαση πεζών. Η τελευταία έχει επίσης κινηματογραφηθεί σε πραγματικό χρόνο από μια κάμερα πλάνα της οποίας μεταδίδονται στον ιστότοπο των στούντιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back