πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΠΕΔ Ηπείρου: Οι προτάσεις για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους

Εικόνα του άρθρου ΠΕΔ Ηπείρου: Οι προτάσεις για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/07/2024, 08:34
ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους στους ΟΤΑ, παρουσίασε η ΠΕΔ Ηπείρου στη συνάντηση με την υφυπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Αλεξάνδρα Σδούκου, για το πρόγραμμα «Απόλλων».

Ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής, με την ιδιότητα του προέδρου της Π.Ε.Δ. εξέφρασε την καταρχήν θετική στάση των ΟΤΑ απέναντι στην εφαρμογή του προγράμματος «Απόλλων» και δεσμεύτηκε ότι η Π.Ε.Δ. θα ενημερώσει τους Δήμους ώστε να ληφθούν έγκαιρα οι σχετικές αποφάσεις.

Επίσης, αναφέρθηκε αναλυτικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της Ηπείρου και οι ΔΕΥΑ, εξαιτίας του δυσβάστακτου ενεργειακού κόστους και ανέλυσε τις προτάσεις της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, οι οποίες συνοψίζονται ως εξής:

  1. Άμεση μεταφορά των Δήμων, των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και των Συνδέσμων Ύδρευσης, από το οικιακό τιμολόγιο στο βιομηχανικό τιμολόγιο των παρόχων ενέργειας, αφού στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους λειτουργούν μεγάλες εγκαταστάσεις βιομηχανικού τύπου (π.χ. αντλιοστάσια).
  2. Έκτακτη επιχορήγηση των Ο.Τ.Α. για την αποπληρωμή των οφειλών προς τις εταιρείες παροχής ενέργειας, πριν αυτές μετατραπούν σε μη εξυπηρετούμενα χρέη και προκύψουν άλλου είδους προβλήματα (π.χ. διακοπή ηλεκτροδότησης εγκαταστάσεων, κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών κ.α.).
  3. Ανάληψη ακόμη και νομοθετικής πρωτοβουλίας αν χρειαστεί, προκειμένου να καταστεί δυνατή η σύναψη συμφωνητικών διακανονισμού χρεών μεταξύ εταιρειών – παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και Δήμων, με ευνοϊκούς όρους για τους Ο.Τ.Α. και τις ΔΕΥΑ.
  4. Χρηματοδότηση έργων ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικών κτηρίων και εγκαταστάσεων από όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα (ευρωπαϊκά ή εθνικά) ώστε να καταστεί δυνατή η μείωση του ενεργειακού κόστους.



ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back