Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πέθανε ο Ίνης Μεσαρέ

Εικόνα του άρθρου Πέθανε ο Ίνης Μεσαρέ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/10/2017, 14:16
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στα 81 του χρόνια πέθανε ο Ίνης Μεσαρέ, ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους μιας περασμένης γενιάς Γιαννιωτών και ένας ωραίος γενικότερα τύπος.

Ο Σαχίν Μεσαρέ (Ίνης ήταν το υποκοριστικό του), γεννήθηκε το 1936 στα Γιάννενα και ένας άρρηκτος κρίκος της ιστορίας που δένει το όνομά του με την ιστορία της πόλης και της Ελλάδας, είναι πως ήταν ο γιος του Κενάν Μεσαρέ και εγγονός του Χασάν Ταχσίν Πασά, του στρατιωτικού ηγέτη που παρέδωσε στους Έλληνες τη Θεσσαλονίκη, το 1913.

Ο «Σέργιος» όπως ήταν το όνομα με το οποίο βαφτίστηκε για να παντρευτεί, καθότι ήταν μωαμεθανός και το 1960 δεν γινόταν να παντρευτείς υπό αυτή τη συνθήκη χριστιανή ορθόδοξη, ήταν γιος του Κενάν και της Ραφέτ. Ο παππούς του, ο Χασάν πασάς ήταν γεννημένος στο χωριό Μεσαρέ, ένα εγκαταλειμμένο σήμερα χωριό της Αλβανίας κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα. Η οικογένεια ζούσε στη γωνία των οδών Σαλαμάγκα και Ναπολέοντα Ζέρβα, σε ένα σπίτι που δεν υπάρχει πλέον. Η μητέρα του παρέδιδε μαθήματα γαλλικών, ενώ ο Ίνης ήταν μαθητής της Ζωσιμαίας.

Σπούδασε στην Ιταλία αρχιτέκτονας και εργάστηκε για χρόνια στη Ρώμη. Εκτός από το ιστορικό βάρος του ονόματος, συνέδεσε και το δικό του με την ιστορία των Ιωαννίνων. Ήταν ένας από τους βασικούς μηχανικούς στην ομάδα που την περίοδο 1983-1985, συνέταξε το σχέδιο πόλης των Ιωαννίνων.

Ο Ίνης Μεσαρέ ζούσε στην Αθήνα, στην οδό Καλλιδρομίου. Είχε έναν αδερφό στις ΗΠΑ, τον Ραμσή και από το γάμο του με τη Ρίτα, είχε μια κόρη.  

Οι συμμαθητές του στη Ζωσιμαία, τον αποχαιρετούν:

Αποχαιρετισμός στον Ίνη

Τα χρόνια που μύριζε το γιασεμί στα θερινά σινεμά.

Τα χρόνια που περάσαμε στις αλάνες της γειτονιάς.

Τα χρόνια που μοιρασθήκαμε τα ιδανικά μας.

Τα χρόνια που παλέψαμε για τα όνειρά μας.

Τα χρόνια που διαφωνούσαμε στην ταβέρνα της Δευτέρας.

Οι εκδρομές και τα γέλια μας.

Τα πήρες μαζί σου.

Τίποτε δεν θα είναι το ίδιο χωρίς εσένα.

Αντίο καλέ μας φίλε.

Χαιρετίσματα στους άλλους.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back