Oikonomou pisoi
ΘΕΑΤΡΟ

Πέθανε ο Γιώργος Πάτσας

Εικόνα του άρθρου Πέθανε ο Γιώργος Πάτσας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/03/2018, 13:21
ΘΕΑΤΡΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Γιώργος Πάτσας, ένας από τους σημαντικότερους σκηνογράφους και ενδυματολόγους του ελληνικού θεάτρου, πέθανε σε ηλικία 74 ετών. Ο Πάτσας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1944 και σπούδασε στη Σχολή Βακαλό. Το 1968 ξεκίνησε την επαγγελματική σταδιοδρομία του, σκηνογραφώντας το έργο «Ταρτούφος» του Μολιέρου στο ΚΘΒΕ. Συνεργάστηκε με τα περισσότερα θέατρα της Αθήνας, καθώς και με σκηνές και φεστιβάλ του εξωτερικού όπως το Volkstheater της Βιέννης, το Schauspielhaus της Ζυρίχης, το Stadtheater της Λουκέρνης, το Θέατρο Mc Carter Princeton στις ΗΠΑ, το Landestheater στο Τίμπινγκεν της Γερμανίας, το Φεστιβάλ της Μέριντα στην Ισπανία, το Θέατρο Ταγκάνκα της Μόσχας, το Θέατρο Ολύμπικο στη Βιντσέντζα της Ιταλίας, το Schauspielhaus του Ντίσελντορφ και το Αλεξαντρίσκυ της Αγίας Πετρούπολης.

Ήταν επίσης πολυβραβευμένος: δύο φορές με το Ασημένιο Μετάλλιο της Διεθνούς Έκθεσης Σκηνογραφίας Κουαντρενιάλ της Πράγας (1995 και 2003), με το Μεγάλο Βραβείο της Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής για τα σκηνικά της παράστασης «Η νύχτα της κουκουβάγιας» του Γιώργου Διαλεγμένου (1998), με το κρατικό βραβείο για τα κοστούμια της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Μια αιωνιότητα και μια μέρα» (1998).

«Ο Γιώργος Πάτσας δεν είναι πια μαζί μας. Κάποιοι άλλοι φαίνεται ότι ετοιμάζουν μια μεγάλη παράσταση και χρειάσθηκαν την τέχνη του και μας τον πήραν. Καλό σου ταξίδι Γιώργο. Εμείς, όσοι αγαπάμε το θέατρο και όχι μόνο, θα σε θυμόμαστε και εσύ από μια γωνία, από έναν εξώστη, αθέατος όπως πάντα, θα παρακολουθείς αυτό που τόσο αγάπησες».

Με τα λόγια αυτά η πρόεδρος Αλέκα Βακαλοπούλου,  ο αντιπρόεδρος Φίλιππας Παπανικολάου του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων,  η καλλιτεχνική διευθύντρια Ελένη Δημοπούλου, αποχαιρετούν τον Γιώργο Πάτσα.

Πάντα δίπλα του, η σύντροφος του στη ζωή και στο θέατρο, Νικαίτη Κοντούρη.

Με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων συνεργάστηκε στις εξής παραγωγές:

  • Γρηγορίου Ξενόπουλου «Το Φιόρο του Λεβάντε» (1993-94)
  • Κάρλο Γκολντόνι «Η Λοκαντιέρα» (1993-94)
  • Ερίκ Ρομέρ «Τρίο σε μι μπεμόλ» (1994-95)
  • Ροντόλφ Σιρέρα «Το Δηλητήριο» (2013-14)
  • Μπράιαν Φρίελ «Χορεύοντας στη Λούνασα» (2016-17).
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back