dodoni back
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Παρουσίαση του ερευνητικού έργου για το Σούλι

Εικόνα του άρθρου Παρουσίαση του ερευνητικού έργου για το Σούλι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/10/2022, 03:45
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Πριν από δυόμισι χρόνια, η Περιφέρεια Ηπείρου, το υπουργείο Πολιτισμού και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο υπέγραψαν προγραμματική σύμβαση για την ανάδειξη του ιστορικού χώρου του Σουλίου.

Όπως αναφερόταν τότε σε σχετική ανακοίνωση, η ερευνητική πρόταση στοχεύει στη διαμόρφωση ενός σχεδίου δράσης για την ανάδειξη και βιώσιμη ανάπτυξη του ευρύτερου πολιτισμικού τοπίου, του φυσικού και ιστορικού χώρου του Σουλίου, καθώς και για την μακροπρόθεσμη ενεργοποίηση της περιοχής. Αρχικό πεδίο έρευνας αποτελεί η περιοχή του Τετραχωρίου. Στο Σούλι, με την πιο στενή έννοια του χώρου, υπάρχουν τέσσερις οικισμοί: το καθαυτό Σούλι, η Σαμονίδα, η Κιάφα και ο Αβαρικός –το λεγόμενο Τετραχώρι.

Τα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου θα παρουσιαστούν σε ημερίδα που θα γίνει στις 4 Νοεμβρίου, στις 10 το πρωί, στον ιστορικό χώρο του Σουλίου, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Η ημερίδα θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς από τον δήμαρχο Σουλίου Γιάννη Καραγιάννη, τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη και την υπουργό κα Μενδώνη.

Θα ακολουθήσει η παρουσίαση του ερευνητικού προγράμματος «Διερεύνηση του ευρύτερου ιστορικού χώρου Σουλίου: σχεδιασμός προστασίας και ανάδειξης» από την επιστημονικά υπεύθυνη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) Έλενα Κωνσταντινίδου.

Παρουσιάσεις θα γίνουν από τον καθηγητή της Σχολής Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών-Μηχανικών Γεωπληροφορικής του ΕΜΠ Γ. Πανταζή («Σύγχρονες μέθοδοι απεικόνισης γεωμετρικών χαρακτηριστικών του Τετραχωρίου»), την αναπληρώτρια καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ Ελ. Τσακανίκα και τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γ. Σμύρη («Το κτιριακό απόθεμα του Τετραχωρίου, μελλοντική διαχείριση») και την αναπληρώτρια καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ Ε. Κλαμπατσέα, το μέλος ΕΔΙΠ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Στ. Γιαννακοπούλου και τον ερευνητή του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας του ΕΜΠ Β. Κώτσιο («Κρίσιμα θεματικά πεδία διερεύνησης για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Σουλίου»), από τον ομότιμο καθηγητή Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ Κ. Μωραΐτη («Κατευθύνσεις για την ψηφιακή περιήγηση και ξενάγηση στην περιοχή») και από τον καθηγητή στο Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών ΑΠΘ Απ. Αρβανίτη («Ιδιοκτησιακό καθεστώς και προοπτικές»).

Την ημερίδα θα συντονίσει ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας Ιωάννης Χουλιαράς.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3