ΒΙΒΛΙΟ

Παρουσίαση λευκώματος: «Ταξιδεύοντας στην Ήπειρο του 19ου αιώνα…»

Εικόνα του άρθρου Παρουσίαση λευκώματος: «Ταξιδεύοντας στην Ήπειρο του 19ου αιώνα…»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/05/2022, 21:23
ΒΙΒΛΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το λεύκωμα «Ταξιδεύοντας στην Ήπειρο του 19ου αιώνα. Άνθρωποι και Τοπία», που εκδόθηκε στα τέλη του 2021, από το Ίδρυμα «Ακτία Νικόπολις» και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από το 1821, παρουσιάζεται στις 15 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων των Γενικών Αρχείων του Κράτους-Ιστορικού Αρχείου Ηπείρου, στο Σουφαρί Σεράι, στα Γιάννενα.

Ομιλητής θα είναι ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Φορτσάκης.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα, ο ηρωισμός και οι αγώνες των Σουλιωτών για Ελευθερία κατά την Προεπαναστατική κυρίως περίοδο, ευαισθητοποίησαν και ενέπνευσαν πολλούς Ευρωπαίους, που θέλησαν να δουν από κοντά τον τόπο των αγώνων των ηρώων. Αυτό συνετέλεσε αποφασιστικά στην ανάδυση ενός ευρέος ευρωπαϊκού περιηγητικού ρεύματος στην Ήπειρο του 19ου αιώνα.

«Αποτέλεσμα του σχετικά μεγάλου αριθμού ξένων επισκεπτών υπήρξε το πλήθος συγγραμμάτων, στα οποία οι συγγραφείς τους όχι μόνον εξέθεταν τις εντυπώσεις τους από την απομονωμένη τούτη γωνιά της Βαλκανικής, αλλά παρουσίαζαν ταυτόχρονα και την καθημερινή ζωή και τον χαρακτήρα των κατοίκων, τις σημαίνουσες προσωπικότητες, τις περιπέτειες, την αγριότητα της φύσης και τις ομορφιές της» σημειώνεται.

Και προστίθεται: Η εικονογράφηση των περιηγητικών συγγραμμάτων του 19ου αιώνα γινόταν με τα διαθέσιμα την εποχή εκείνη μέσα. Στην προ-φωτογραφική περίοδο, οι απεικονίσεις των βιβλίων αποτελούσαν προϊόν της χαρακτικής τέχνης, η οποία μετέφερε στο χαρτί τα σκίτσα και τα έργα ζωγραφικής που οι ταξιδιώτες δημιουργούσαν, κατά κύριο λόγο, στη διάρκεια των περιηγήσεών τους. Τα χαρακτικά αυτά διασώζουν την εικόνα της Ηπείρου της εποχής τους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back