Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μικρές «ιστορίες» για τη Νικόπολη

Εικόνα του άρθρου Μικρές «ιστορίες» για τη Νικόπολη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/10/2020, 23:37
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα ψηφιακό λεύκωμα αφιερωμένο στη Νικόπολη και τα μνημεία της δημιούργησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2020 με θέμα «Πολιτιστική Κληρονομιά και Εκπαίδευση: διά βίου μάθηση».

Το λεύκωμα έχει τον τίτλο «Με το βλέμμα στη Νικόπολη», με την Εφορεία Αρχαιοτήτων να αναφέρει ότι πρόκειται για μια προσπάθεια οργάνωσης και παρουσίασης ενός πλούσιου σε όγκο και σε μορφή (φωτογραφίες, έργα ζωγραφικής, δημοσιεύματα στον τύπο, σχέδια, ποιήματα, ντοκιμαντέρ) υλικού, που διέθεσαν το ευρύ κοινό και επίσημοι φορείς της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας, μετά από πρόσκληση.

Ξεφυλλίστε το ψηφιακό λεύκωμα εδώ.

Περισσότερες από 120 εικόνες, που καλύπτουν χρονικά μία μεγάλη χρονική περίοδο από το 1780 έως και σήμερα, αφηγούνται μικρές «ιστορίες» για τα μνημεία της Νικόπολης αλλά και την πόλη της Πρέβεζας.


Ο βέλγος μουσικός Βιμ Μέρτενς στο Ωδείο, παρουσιάζοντας τον εμπνευσμένο από τη Νικόπολη

δίσκο «Dust of Truths» εν έτει 2017. Photo credit: Σπύρος Βαγγελάκης


Παράλληλα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων ενημερώνει ότι η πρόσκλησή της για αποστολή σχετικού υλικού παραμένει ανοιχτή (e-mail: amnicopolis@gmail.com). Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός ψηφιακού αρχείου για τη Νικόπολη προσβάσιμο σε όλους και η οργάνωση -όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν- περιοδικής έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης.

Προς το παρόν, η Εφορεία, με προϊσταμένη την αρχαιολόγο Ανθή Αγγέλη, ευχαριστεί όλους όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και παραχώρησαν τη χρήση υλικού: Artifactory, ΓΑΚ Πρέβεζας - Σπύρος Σκλαβενίτης, Δήμος Πρέβεζας - Τμήμα Πολιτισμού, Δημοτική Βιβλιοθήκη Πρέβεζας, Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, ΕΡΤ- Αρχείο, Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις - Νίκος Καράμπελας, Ίδρυμα Ωνάση, Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή, Σπύρος Βαγγελάκης, Νικόλαος Γιαννούλης, Χαράλαμπος Γκούβας, Μαρία Ζιάκα, Ιωσήφ Ζιώγας, Παρασκευή Θεοχαροπούλου, Αθηνά Κωνσταντάκη, Κωνσταντίνος Λογοθέτης, Έφη Μάνου, Θεοφάνης Ματσόπουλος, Πάνος Μουρεζίνης, William Murray, Σπύρος Ντούσκος, Αθανάσιος Παπαθανασίου, Ευάγγελος Παυλίδης, Λέανδρος Σπαρτιώτης, Αθηνά Τσιάτσου, Ευγενία Χαλκιά.


Η γερμανική μεραρχία Εντελβάις σε εκδήλωση στο Ρωμαϊκό Θέατρο. Αρχείο: Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις


Η δυτική πύλη του παλαιοχριστιανικού τείχους. Αστροφωτογραφία του Θεοφάνη Ματσόπουλου (2014)


Στην κεντρική φωτογραφία: Ο Γιάννης Ρίτσος στο Ωδείο όταν αναγορεύτηκε επίτιμος δημότης από τον τότε δήμαρχος της πόλης Νίκο Γιαννούλη 1987. Photo credit: Σπ. Ντούσκος, Δήμος Πρέβεζας (η φωτογραφία δεν είναι ολόκληρη λόγω προσαρμογής της στην ιστοσελίδα του Τύπου Ιωαννίνων).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back