Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

«Ακτία Νικόπολις»: Παρουσίαση του βιβλίου του Κ. Σταματόπουλου

Εικόνα του άρθρου «Ακτία Νικόπολις»: Παρουσίαση του βιβλίου του Κ. Σταματόπουλου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/06/2022, 00:04
ΗΠΕΙΡΟΣ

Το βιβλίο του ιστορικού Κώστα Μ. Σταματόπουλου με τίτλο «Οι επιστολές του Πάνου Θ. Κολοκοτρώνη προς τον Ανδρέα Καλίνσκη (Πρέβεζα, Ιανουάριος - Μάρτιος 1879)» παρουσιάζει το Ίδρυμα «Ακτία Νικόπολις» το Σάββατο 4 Ιουνίου, στις 20:30, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας.

Οι επιστολές αφορούν τις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για τον προσδιορισμό της οροθετικής γραμμής της Ελλάδος, που ακολούθησαν του Συνεδρίου του Βερολίνου. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζεται η ανέκδοτη και άγνωστη έως σήμερα αλληλογραφία του Πάνου Θ. Κολοκοτρώνη (τελευταίου γιου του γέρου του Μωριά)  προς τον Ανδρέα Καλίνσκη, γραμματέα και εξ απορρήτων του βασιλιά Γεωργίου Α’.

Με ανάλυση των βασικότερων σημείων της αλληλογραφίας, ο συγγραφέας, Κώστας Μ. Σταματόπουλος, επιχειρεί να την εντάξει στο ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στην Πρέβεζα, στις αρχές του 1879, μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ελλάδος -μέλος της οποίας ήταν ο Πάνος Θ. Κολοκοτρώνης- και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αφορούσαν στον προσδιορισμό της οροθετικής γραμμής της ελληνοτουρκικής μεθορίου.

Το βιβλίο του κ. Σταματόπουλου θα παρουσιάσουν οι καθηγητές της Νεότερης Ιστορίας Ιάκωβος Μιχαηλίδης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και Θανάσης Χρήστου (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου).


*Στη φωτό: Ο Πάνος Θ. Κολοκοτρώνης (αρχείο Εθνικού Ιστορικού Μουσείου)

ΣΧΟΛΙΑ
Ioannis Rentzos
Πολύ σημαντική βραδιά. Συγχαρητήρια.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back