ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αοριστολογίες για το πάρκο υψηλής τεχνολογίας

Εικόνα του άρθρου Αοριστολογίες για το πάρκο υψηλής τεχνολογίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/05/2023, 19:38
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τέσσερα χρόνια πέρασαν από τότε που έγινε λόγος, για πρώτη φορά, από την Περιφέρεια Ηπείρου για τη δημιουργία ενός πάρκου υψηλής τεχνολογίας και έρευνας. Ένα πάρκο που στην ουσία θα είναι ένας χώρος στέγασης μεγάλων εταιριών τεχνολογίας οι οποίες δραστηριοποιούνται ήδη στα Γιάννενα.

Μετά από ένα οικονομικό... ασανσέρ, ο προϋπολογισμός του έργου αυτού ορίστηκε στα 50 εκατ. ευρώ! Τον Σεπτέμβριο του 2022, ήρθε η ένταξη του πάρκου υψηλής τεχνολογίας στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ το οποίο καλύπτει τα 20 από τα 50 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα, όπως αναφέρεται και στη σχετική απόφαση ένταξης, αποτελούν ιδιωτική συμμετοχή.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης έχει πει ουκ ολίγες φορές ότι το υπόλοιπο ποσό θα βρεθεί κατά το ήμισυ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το υπόλοιπο από εμπορικές τράπεζες. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική εξέλιξη.

Ο κ. Καχριμάνης, με αφορμή μια… παρεμπιπτόντως αναφορά του στο πάρκο (στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για το κασκαβάλ), ρωτήθηκε για το αν υπάρχουν εξελίξεις. Και η απάντησή του ήταν ότι ήρθε αντιπροσωπεία της ΕΤΕπ η οποία εκφράστηκε «θετικά» και ότι χρειάζεται απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΕπ.

Βέβαια, η «θετικότητα» της ΕΤΕπ είναι κάτι που προβάλλεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν έγινε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή αρμόδιων υπουργών, του περιφερειάρχη και εκπροσώπου της ΕΤΕπ κατά την οποία συμφωνήθηκε το τελικό χρηματοδοτικό σχήμα του πάρκου.

Ο κ. Καχριμάνης ανέφερε ότι θα χρειαστεί ένα τρίμηνο για να δοθεί η οριστική έγκριση της ΕΤΕπ.

Ο δανεισμός από ιδιωτική τράπεζα εκκρεμεί κι αυτός. Ο κ. Καχριμάνης επανέλαβε ότι οι εταιρίες που ενδιαφέρονται για το πάρκο «μας δίνουν πιστοποιητικά» για το πόσα τ.μ. χρειάζονται «ώστε βάσει αυτών να έχουμε την αρμόδια στήριξη από εμπορικές τράπεζες».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back