Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πάρκο τεχνολογίας: Ο ΦΠΑ και το παιχνίδι των εντυπώσεων

Εικόνα του άρθρου Πάρκο τεχνολογίας: Ο ΦΠΑ και το παιχνίδι των εντυπώσεων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/11/2022, 18:12
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης βρίσκεται στα Γιάννενα για να συμμετάσχει σε εκδήλωση για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. Εκ των πραγμάτων είχε συναντήσεις τόσο με τον δήμαρχο Ιωαννίνων όσο και με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη.

Στη συνάντηση με τον κ. Καχριμάνη, το πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και πάλι. Πριν από λίγες ημέρες, το πάρκο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης από όπου εξασφάλισε τα 20 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 50 εκατ. ευρώ που είναι ο προϋπολογισμός. Τα υπόλοιπα 30 εκατ. ευρώ αποτελούν ιδιωτική συμμετοχή, όπως αναφέρεται στην απόφαση ένταξης. Και η ιδιωτική αυτή συμμετοχή σημαίνει δανεισμός.

Όπως είπε ο κ. Καχριμάνης στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, το 25% θα προέλθει από δανεισμό της Περιφέρειας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το υπόλοιπο 25% από εμπορική τράπεζα.

«Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο, το οποίο έχει μπει στο Ταμείο Ανάκαμψης και προσπαθούμε να λύσουμε όλες τις πολλαπλές πτυχές που έχει, ώστε να προχωρήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα, γιατί είναι ένα έργο που κυριολεκτικά θα αλλάξει τη δυναμική της οικονομίας και της κοινωνίας της περιοχής. Και αυτό έγινε πράξη χάρη στις πολλές και πραγματικά άοκνες προσπάθειες του περιφερειάρχη» είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Ο κ. Καχριμάνης, από την πλευρά του, μίλησε για άλλη μια φορά για χρηματοδότηση κατά 50% από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το 50% το υπολογίζει χωρίς τον ΦΠΑ του έργου -40 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ και 50 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ το έργο του πάρκου υψηλής τεχνολογίας και έρευνας.

Ο περιφερειάρχης λοιπόν αναφέρθηκε στον κ. Σκυλακάκη για τη χρηματοδότηση του υπόλοιπου... 50%. «Ο κ. υπουργός έψαξε το θέμα και πηγαίνουμε για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. {…}. Μένει το θέμα της εμπορικής τράπεζας και ήδη έχουμε δύο τράπεζες που συζητάμε, θετικές και για το υπόλοιπο 25%, αλλά και για τον προσωρινό ΦΠΑ που θα τον πληρώνουμε και στη συνέχεια θα τον παίρνουμε από την Εφορία» είπε. Τα περί ΦΠΑ τα είχε πει και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, χωρίς να διευκρινίσει με ποια διαδικασία μπορεί να επιστραφεί ο ΦΠΑ…

Όπως και ‘χει, σίγουρα ακούγονται καλύτερα τα περί 50% χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., όταν δεν υπολογίζεται ο ΦΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back