ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πάρκο τεχνολογίας: Έρχεται η παραχώρηση σε ιδιώτη

Εικόνα του άρθρου Πάρκο τεχνολογίας: Έρχεται η παραχώρηση σε ιδιώτη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/02/2024, 16:24
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και ξαφνικά, η περιφερειακή αρχή Ηπείρου αποφασίζει να προχωρήσει σε ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό για την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης για την κατασκευή και λειτουργία του πάρκου υψηλής τεχνολογίας και έρευνας.

Η περιφερειακή αρχή δηλαδή, μετά το «φιάσκο» με την απώλεια χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και τον ανεδαφικό, νέο σχεδιασμό περί μείωσης του προϋπολογισμού του έργου με στόχο την επανένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης, επιδιώκει να αναθέσει το έργο σε ιδιώτη. Η Περιφέρεια Ηπείρου επιδιώκει να παραχωρήσει έκταση 30 στρεμμάτων (έκταση την οποία παραχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Ηπείρου) στον ιδιώτη και ο ιδιώτης να αναλάβει για 31 χρόνια το πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας.


Διαβάστε: Η εικονική πραγματικότητα του κ. Καχριμάνη

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης παραχώρησης, σύμφωνα με την εισήγηση που θα κατατεθεί στην αυριανή συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής, ανέρχεται σε 65 εκατ. ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Μαζί με τον ΦΠΑ, 80,6 εκατ. ευρώ (σ.σ. στην εισήγηση για τον διαγωνισμό, σε άλλο σημείο γίνεται λόγος για 69 εκατ. ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). 

Τριάντα εκατομμύρια πιο πάνω από το ποσό που είχε προϋπολογιστεί για το πάρκο, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Γιατί, τα προηγούμενα χρόνια, από το 2019, ο προϋπολογισμός του πάρκου είχε γίνει ασανσέρ μέχρι να φτάσει στα 50 εκατ. ευρώ. Τα της εκτόξευσης του προϋπολογισμού αναμένονται να εξηγηθούν στην αυριανή συνεδρίαση.

Για τη… σύμπραξη με ιδιώτη, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης είχε προϊδεάσει, με τον δικό του τρόπο.

Ο κ. Καχριμάνης, όσο και αν υποστήριζε στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2023 ότι αιφνιδιάστηκε από την απώλεια χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, γνώριζε ή έστω δεν είχε πολλές προσδοκίες για το πάρκο τεχνολογίας.

Ήταν δε στις 29 Δεκεμβρίου, μια μέρα πριν τη γνωστοποίηση της απώλειας της χρηματοδότησης, όταν ο κ. Καχριμάνης, σε μια συνέντευξη Τύπου όπου προσπαθούσε να δικαιολογήσει ό,τι δεν δικαιολογούνταν, είχε επικαλεστεί –κάτι σαν plan B- «μια πρόταση από άλλη (ιδιωτική) εταιρία που θέλει να αναλάβει εξ ολοκλήρου το όλο έργο. Να το χρηματοδοτήσει και να παίρνει τα χρήματα από τα ενοίκια»…

Πενήντα μέρες μετά, καταφτάνει στην Περιφερειακή Επιτροπή ένας διαγωνισμός για ανάθεση σύμβασης παραχώρησης του πάρκου υψηλής τεχνολογίας.

Σημείωση: Στον διαγωνισμό για τη σύμβαση παραχώρησης, περιλαμβάνονται και κάποια ανταλλάγματα από τον ιδιώτη για την παραχώρηση της έκτασης. Μεταξύ αυτών είναι η εκμίσθωση έναντι συμβολικού ετήσιου μισθώματος (1 ευρώ ανά τμ) αποκλειστικά σε νεοφυείς εταιρείες ή τεχνοβλαστούς σε ποσοστό τουλάχιστον 80% και στην Περιφέρεια Ηπείρου για το υπόλοιπο ποσοστό. Αφορά δε χώρους συνολικής επιφάνειας 1800 τμ., με την Περιφέρεια Ηπείρου να αναλαμβάνει τη διαδικασία με καθορισμένα κριτήρια αξιολόγησης για την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται η ανάδειξη του κοινωφελούς χαρακτήρα της επένδυσης.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back