Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο… σουρεαλιστικός Βοτανικός και τα κλειστά γυμναστήρια

Εικόνα του άρθρου Ο… σουρεαλιστικός Βοτανικός και τα κλειστά γυμναστήρια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/12/2021, 23:04
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αν κάποιος-α παρακολουθούσε το δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης, 1ης Δεκεμβρίου, θα καταλάβαινε ότι στα Ιωάννινα, οι αυτοδιοικητικοί φορείς δεν έχουν καμία, μα καμία συνεννόηση μεταξύ τους, σχετικά με την… ευρύτερη κατασκευή κλειστών γυμναστηρίων.

Καταρχάς, αυτό είναι και το πολύ βασικό πρόβλημα της πόλης σε αυτό το θέμα.

Κατά δεύτερον, η συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο του τεχνικού προγράμματος του Δήμου, ήταν σχεδόν σουρεαλιστική.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος είπε ότι υπάρχει μελέτη ύψους 1,4 εκατ. ευρώ για αθλητικές εγκαταστάσεις στον Βοτανικό και σε άλλα σημεία του Δήμου.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θωμάς Μπέγκας ζήτησε διευκρίνιση, αν αυτό το έργο είναι στον ίδιο χώρο που παραχώρησε ο Δήμος Ιωαννιτών για την κατασκευή νέου κλειστού γυμναστηρίου το 2019. Η συγκεκριμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προέβλεπε την παραχώρηση της έκτασης για κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου 2.500 θέσεων, το οποίο είχε ανακοινώσει ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Αρλέτος απάντησε πως ναι, είναι ο ίδιος χώρος, αλλά η «παραχώρηση έχει αρθεί».

Ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στην παραχώρηση του 2005 με προγραμματική σύμβασηκαι είπε ότι παραχώρηση έχει αρθεί λόγω παρέλευσης πενταετίας και εξήγησε όλη τη διαδικασία, σαν να μην υπήρξε ποτέ η απόφαση του 2019.

Ο κ. Μπέγκας αντέτεινε ότι ο χώρος έχει παραχωρηθεί ξανά, στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Το επιβεβαίωσε και ο τότε αντιδήμαρχος Θωμάς Γιωτίτσας, διευκρινίζοντας ότι η παραχώρηση ήταν απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

…και κάπου εκεί ξεκίνησε ο σουρεαλισμός. Ο κ. Γιωτίτσας εκτίμησε ότι ο κ. Αρλέτος μιλά για άλλο χώρο, αλλά ο αντιδήμαρχος ήταν κατηγορηματικός: «Για τον ίδιο χώρο μιλάω».

Ο κ. Μπέγκας είπε ότι «είναι συνειδητή επιλογή της δημοτικής αρχής να άρει την παραχώρηση και να μη διεκδικήσει τις υποσχέσεις που δόθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, ώστε να γίνει νέο κλειστό στον Βοτανικό».

Στην κουβέντα μπήκε και ο πρώην δήμαρχος Νίκος Γκόντας, αναφερόμενος και αυτός στην παραχώρηση του 2005, ζητώντας διευκρινίσεις για τη νέα παραχώρηση. Ο κ. Γιωτίτσας του απάντησε ότι «είναι απευθείας παραχώρηση στη ΓΓΑ και την έχετε ψηφίσει και εσείς». Πρόσθεσε δε ότι δεν τίθεται ζήτημα διάρκειας, αλλά ισχύ απόφασης δημοτικού συμβουλίου που δεν αναιρείται, παρά μόνο με νέα απόφαση του σώματος.

Μετά από όλα αυτά, ο κ. Αρλέτος… επέμεινε στην προγραμματική σύμβαση του 2005, πρακτικά αγνοώντας ό,τι ειπώθηκε ενδιάμεσα. Είπε μάλιστα ότι «δεν μπορεί να γίνει δεύτερο κλειστό, γιατί το κόστος είναι πάρα πολύ υψηλό και από όσο γνωρίζουμε, δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για χρηματοδότηση». Κάπως έτσι, ο κ. Αρλέτος... εξέθεσε την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία ήδη θα δώσει 1,2 εκατ. ευρώ μόνο για το λύσιμο και τη μεταφορά του κλειστού ξιφασκίας, σε χώρο που ακόμα δεν έχει οριστεί.

Το έργο του Δήμου στον Βοτανικό, θα είναι υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις και συγκεκριμένα 4 γήπεδα μπάσκετ, εκ των οποίων τα δύο θα στεγαστούν με την κατασκευή ειδικού στεγάστρου τύπου μπαλονιού, χώρο πρασίνου και αναψυχής, υπαίθριο εξοπλισμό εκγύμανσης κ.α., μια «πολύ ήσυχη παρέμβαση» όπως είπε ο κ. Αρλέτος.

Στην παρέμβασή του ο σύμβουλος των Πολιτών για την Ανατροπή Βλάσης Παπαχρήστος χαρακτήρισε «λαθροχειρία» την απόπειρα της δημοτικής αρχής να απαλείψει την απόφαση του 2019 για παραχώρηση της έκτασης στον Βοτανικό.

(upd) Στη δευτερολογία του ο κ. Αρλέτος τόνισε ότι «δεν απεμπολείται καμία διεκδίκηση», χωρίς και πάλι να διευκρινίσει πώς ακριβώς θα γίνει το έργο του Δήμου, σε χώρο που έχει παραχωρηθεί σε άλλο φορέα.

Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Αρλέτος επέστρεψε λέγοντας ότι τη βρήκε στην «Διαύγεια». Τη διάβασε, λέγοντας ότι στην ουσία δεν ισχύει, γιατί δεν έγιναν προβλεπόμενες ενέργειες από τον (τότε) δήμαρχο, κατόπιν.

Και πάλι, η δημοτική αρχή δεν εξήγησε πώς μια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αναιρείται ή όχι. Στο δελτίο Τύπου αναφέρεται το εξής: «Το Δημοτικό Συμβούλιο είχε λάβει απόφαση για παραχώρηση τον Ιούλιο του 2019 η οποία ήταν ουσιαστικά ευχολόγιο καθώς δεν κινήθηκε καμία διαδικασία για κατασκευή Β’ Κλειστού».

* Το 2005 είχε υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, του Δήμου Ιωαννιτών και της τότε Νομαρχίας Ιωαννίνων. Το 2009 η Νομαρχία Ιωαννίνων προχώρησε σε διαγωνισμό και στη συνέχεια σε υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στον Βοτανικό. Η εργολαβία όμως διαλύθηκε λόγω έλλειψης πιστώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ
Ελένη
Τελικά υπάρχει χώρος για κλειστό γυμναστήριο , όπου κι αν είναι αυτός, ή όχι ? Το λυόμενο της ξιφασκίας θα έρθει ?? Ή απλώς τα παιδία παίζει ?
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back