Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πάρκο Κουραμπά: με την προσδοκία να «ξαναζωντανέψει»

Εικόνα του άρθρου Πάρκο Κουραμπά: με την προσδοκία να «ξαναζωντανέψει»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/07/2024, 14:35
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η αξιοποίηση και η ανάδειξη των δημόσιων χώρων της πόλης των Ιωαννίνων είναι ένα κρίσιμο ζήτημα.

Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων δείχνει να έχει την πρόθεση να υπενθυμίσει στους πολίτες δημόσιους χώρους, που για διάφορους λόγους βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα. Όπως είναι το πάρκο Λιθαρίτσια, όπου πριν από λίγο καιρό διοργανώθηκε ένα πικ νικ από τον Δήμο, όπως είναι το πάρκο Κουραμπά όπου έχει διαμορφωθεί πια μια άλλη κατάσταση με τις παρεμβάσεις που έγιναν τον τελευταίο καιρό.

Για να είναι και να παραμείνουν δημόσιοι χώροι, θα πρέπει να υπάρχει μια βασική προϋπόθεση: Να τους διατηρεί ο Δήμος καθαρούς και περιποιημένους. Και από την άλλη, οι ίδιοι οι πολίτες, οι σύλλογοι και οποιαδήποτε συλλογική οντότητα, θα πρέπει να επιστρέψουν σε αυτούς τους χώρους.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η διοργάνωση κάποιων δράσεων και οι επισκέψεις της δημοτικής αρχής στους χώρους αυτούς έχουν τη συμβολική τους σημασία.

Στο πάρκο Κουραμπά, σήμερα το πρωί, τα παιδιά του ΚΔΑΠ «Ρόδα», ο Όμιλος Σκακιστών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λακκωμάτων ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια δράση.


Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, όπως και οι αντιδήμαρχοι Κώστας Γκόγκος και Πέτρος Παλάσχας και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ιωαννίνων Τάσος Κουτσογιάννης, παραβρέθηκαν για να στείλουν το μήνυμα της «ανάγκης να ξαναζωντανέψουν δημόσιοι χώροι και πάρκα».

Ο κ. Μπέγκας μίλησε για έναν χώρο που τα προηγούμενα χρόνια «είχε περιέλθει σε αδράνεια», επιρρίπτοντας ευθύνες στην προηγούμενη δημοτική αρχή «που δεν φρόντισε να το αναβαθμίσει». Είπε επίσης ότι το πάρκο Κουραμπά βρίσκεται σε μια μεταβατική κατάσταση, αλλά όμως λειτουργική και ότι θα ακολουθήσει η τελική, νέα μορφή του πάρκου όπως αυτή θα προκύψει μέσα από «ολοκληρωμένη μελέτη διασύνδεσης με το πάρκο Λακκωμάτων».

«Προσπαθούμε να κάνουμε χαμηλού κόστους παρεμβάσεις κι αλλού» είπε. Σε αυτό το σημείο, ο αντιδήμαρχος κ. Γκόγκος ανέφερε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα κι άλλοι δημόσιοι χώροι, άλση, πάρκα κτλ θα αναβαθμιστούν για να αποδοθούν προς χρήση στους πολίτες.

Το πάρκο Κουραμπά… πέρασε μια δεκαετία ως παιδική χαρά Κουραμπά. Μια ανάπλαση που μελετήθηκε από την εποχή της δημαρχίας του Νίκου Γκόντα, που υλοποιήθηκε επί δημαρχίας Φίλιππα Φίλιου και παραδόθηκε επί δημαρχίας Θωμά Μπέγκα την περίοδο 2015-2019. Η ανάπλαση αυτή είχε χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ με μισό εκατομμύριο ευρώ.

Ο κ. Μπέγκας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Τύπου Ιωαννίνων», ανέφερε ότι «η παρέμβαση αυτή είχε γίνει πριν αρκετά χρόνια και τότε η παιδική αυτή χαρά ήταν πρότυπη».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3