Από ένα απλό αγρόκτημα μετατράπηκε σε έναν μεγάλο κήπο με το κτίριο του νοσοκομείου «Χαμιδιέ» (προς τιμή του σουλτάνου Αβδούλ Χαμήτ Χαν) να κυριαρχεί στον χώρο. Ο Κουραμπάς αποτελεί ένας από τους τόπους εκείνους που έχουν αφήσει το στίγμα τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι της πόλης.
Με την απελευθέρωση της πόλης, το νοσοκομείο, το οποίο είχε εγκαινιαστεί τον Φεβρουάριο του 1894, περιήλθε στον δήμο Ιωαννιτών. Το αρχιτεκτόνημα της ύστερης τουρκοκρατίας δεν διατηρήθηκε ως είχε στα ελεύθερα Γιάννενα. Το μόνο κτίριο το οποίο παρέμεινε ανέπαφο, είναι το μαιευτήριο που σήμερα στεγάζει τη Φιλαρμονική του δήμου Ιωαννιτών.
Το πρώτο πράγμα που άλλαξε πάντως στο νοσοκομείο, ήταν το όνομα: Από «Χαμιδιέ» έγινε «Η Αγάπη». Μέρος του κτιριακού συγκροτήματος της «Αγάπης» φαίνεται ότι αξιοποιήθηκε για άλλους σκοπούς, πιο… ψυχαγωγικούς. Ο λόγιος Σωτήρης Ζούμπος αναφέρει ότι το αναρρωτήριο –στη θέση του οποίου βρίσκεται σήμερα το ξενοδοχείο Grand Serai- χρησιμοποιήθηκε ως λέσχη προσκόπων μέχρι το 1922 και μετά ως καφενείο, και πιο συγκεκριμένα ως εξοχικό κέντρο. Το εξοχικό κέντρο ξεκίνησε να λειτουργεί το 1923 από την οικογένεια Παπασπύρου. Το κέντρο αυτό και ο κήπος δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για να μετατραπεί ο Κουραμπάς σε έναν κοινωνικό χώρο, σε έναν προορισμό για τις κυριακάτικες –κι όχι μόνο- βόλτες των Γιαννιωτών. Τη δεκαετία του ’30, λειτούργησε μάλιστα, για κάποια χρόνια, και ένα θερινό σινεμά. Το 1942, στον πρώτο όροφο του (πρώην) αναρρωτηρίου φιλοξενήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία παρέμεινε μέχρι το 1956.
Κατά τον πόλεμο, ο Κουραμπάς έγινε τόπος διασκέδασης και για τους Ιταλούς. Εκεί, τις Κυριακές διοργάνωναν αγώνες ιππασίας, με τους περιοίκους να συγκεντρώνονται για να δουν το θέαμα.
Η μεταπολεμική περίοδος βρίσκει το δημοτικό νοσοκομείο να επιτελεί τα καθήκοντά του και το γειτονικό εξοχικό κέντρο να επανέρχεται στην κοινωνική ζωή των Γιαννιωτών. Μέχρι τη δεκαετία του ’50, οπότε και ο ΕΟΤ αποφασίζει να ανεγείρει εκεί το ξενοδοχείο «Ξενία». Ο επόμενος σταθμός στην πορεία του Κουραμπά είναι το 1983 όταν και επίσημα πια καταργείται το δημοτικό νοσοκομείο, με το προσωπικό του να μετατίθεται στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα». Ακολούθησε η μετακόμιση στον χώρο του στρατιωτικού νοσοκομείου.
Τη δεκαετία του ’90, ο χώρος έχασε οριστικά τον νοσοκομειακό του χαρακτήρα. Σήμερα, στα κτίρια του πρώην δημοτικού νοσοκομείου φιλοξενείται το Εικαστικό Εργαστήρι του δήμου Ιωαννιτών και η Φιλαρμονική. Με την έλευση της νέας χιλιετίας, ο Κουραμπάς βρέθηκε αντιμέτωπος με μία μεγάλη αλλαγή στο τοπίο του: την κατεδάφιση του «Ξενία» και την ανέγερση ενός πολυώροφου ξενοδοχείου…
* H φωτογραφία (1908) είναι από το λεύκωμα «Το Πανόραμα του Νισήμ Λεβή»