ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Παρέμβαση για τις κατοικίες πέριξ του αεροδρομίου

Εικόνα του άρθρου Παρέμβαση για τις κατοικίες πέριξ του αεροδρομίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/10/2017, 15:02
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια… νομοθετική παρέμβαση πολεοδομικού τύπου, κάνει ο Δήμος Ιωαννιτών προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.  Η παρέμβασή του αφορά τις κατοικίες που έχουν χτιστεί πέριξ του αεροδρομίου Ιωαννίνων, ορισμένες από τις οποίες είναι αυθαίρετες, καθώς, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το ύψος τους υπερβαίνει το επιτρεπτό για την ασφαλή λειτουργία του αεροδρομίου.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή του Δήμου, με βάση το ισχύον νομικό καθεστώς, για την έκδοση οικοδομικής άδειας σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων γύρω από τον αερολιμένα, απαιτείται γνωμοδότηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α.). Η γνωμοδότηση αυτή σχετίζεται με το ύψος των κτιρίων, ώστε αυτό να μην παρεμποδίζει την προσέγγιση των αεροσκαφών στον αερολιμένα.

«Η απαίτηση αυτή έχει προκαλέσει πλείστα προβλήματα σε πολίτες του Δήμου μας, που διαθέτουν ιδιοκτησίες εντός των ορίων της ακτίνας αυτής και επιθυμούν να αναγείρουν ή να νομιμοποιήσουν-τακτοποιήσουν ένα κτίσμα» σημειώνει ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας στην επιστολή του προς το υπουργείο.

Η δημοτική αρχή εκτιμά ότι το νομικό καθεστώς πρέπει να αλλάξει, επικαλούμενη τις εξελίξεις που υπάρχουν πια στις διαδικασίες προσέγγισης αεροσκαφών σε αερολιμένες.  Το δημαρχείο μάλιστα προτείνει συγκεκριμένη ρύθμιση, στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου με θέμα «Έλεγχος προστασίας δομημένου περιβάλλοντος». Συγκεκριμένα, η προτεινόμενη ρύθμιση κάνει λόγο για δυνατότητα εξαίρεσης από την κατεδάφιση, με έκδοση άδειας, των κτιρίων και κατασκευών που έγιναν με τους όρους δόμησης που ίσχυαν στην περιοχή κατά το χρόνο ανέγερσής τους, με την καταβολή του παράβολου του άρθρου 99 παρ. 1, και με την επιβολή όρων από την Υ.Π.Α. Εφόσον δε κριθεί, για την ασφάλεια της εναέριας κυκλοφορίας, ανάγκη απαλλοτριώσεων των κτιρίων ή κατασκευών, οι κατασκευές που υπάγονται στην παρούσα διάταξη δεν θα αποζημιώνονται.

«Με τον τρόπο αυτόν οι ιδιοκτήτες δεν θα επιβαρύνονται με υπέρογκα πρόστιμα διατήρησης ή την κατεδάφιση των κτιρίων τους που δεν επηρεάζουν άμεσα την ασφάλεια της εναέριας κυκλοφορίας. Επιπλέον, εφόσον προκύπτει ανάγκη απαλλοτριώσεων, το Δημόσιο δεν θα επιβαρύνεται με υπέρογκα ποσά. Εξάλλου η Υ.Π.Α. και το αρμόδιο Υπουργείο έχουν ανακοινώσει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες για τα αεροδρόμια, με σκοπό εκτός των άλλων και τη θέσπιση νέων όρων και προϋποθέσεων σχετικά με την ασφάλεια της εναέριας κυκλοφορίας» τονίζει ο δήμαρχος.

Επιπλέον, ο κ. Μπέγκας ζητά να επισπευσθούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των μελετών, οι οποίες εκπονούνται από την Υ.Π.Α. και έχουν σχέση με τον επαναπροσδιορισμό των ορίων πέριξ του αεροδρομίου. «Γνωρίζουμε ότι οι μελέτες αυτές εκπονούνται με βάση σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και θα περιορίσουν τα όρια πέριξ του αερολιμένα, εντός των οποίων θα επιβάλλονται περιορισμοί στη δόμηση, για τη διασφάλιση των συνθηκών προσέγγισης των αεροσκαφών» αναφέρεται στην επιστολή.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back