ΕΛΛΑΔΑ

«Παρατηρητήριο» για …τρεις

Εικόνα του άρθρου «Παρατηρητήριο» για …τρεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/04/2018, 11:33
ΕΛΛΑΔΑ

Ένα μηχανισμό ελέγχου και υλοποίησης των εξαγγελιών στα περιφερειακά συνέδρια διαθέτει το Μέγαρο Μαξίμου. Βέβαια, οι… παρατηρητές είναι μόλις… τρεις: Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης. Αυτή η συνθήκη δεν συνιστά και ιδιαίτερο… παρατηρητήριο, μιας και η πλατφόρμα δεν είναι ανοιχτή για παρατήρηση και δημόσιο έλεγχο, εάν οι εξαγγελίες των συνεδρίων εφαρμόζονται.

Έτσι, η μόνη πληροφόρηση είναι από τα λεγόμενα των τριών κορυφαίων στελεχών. Σύμφωνα με τον κ. Βερναρδάκη, ο οποίος «ξενάγησε» το Αθηναϊκό Πρακτορείο στην κλειστή εφαρμογή και είναι αυτός που δημιουργεί την πλατφόρμα.

Εκεί, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «ανεβαίνουν» όλες οι πολιτικές που εξαγγέλλονται από το βήμα των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων. Από τα 10 πρώτα συνέδρια -δεν έχουν συμπεριληφθεί ακόμη οι εξαγγελίες των δύο τελευταίων, από τη Θεσσαλονίκη και το Λαύριο- έχουν «ανεβεί» στην πλατφόρμα 509 πολιτικές προς υλοποίηση. Από αυτές, 495 αφορούν κυβερνητικές δράσεις, ενώ οι υπόλοιπες είναι νομοθετήματα (Προεδρικά Διατάγματα, Υπουργικές αποφάσεις, νομοσχέδια).

Στην πλατφόρμα, δίπλα από τον τίτλο του κάθε έργου, οι τρεις «παρατηρητές» μπορούν να δουν την ποσοστιαία πρόοδό, ποια είναι η τελευταία ημερομηνία που ενημερώθηκε, πότε έγιναν οι προηγούμενες ενημερώσεις.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 509 εξαγγελίες προς υλοποίηση. Η Ήπειρος πάντως δεν είναι στις τρεις πρώτες Περιφέρειες, σε ποσοστό υλοποίησης εξαγγελιών. Βέβαια, από ό,τι έχει εξαγγελθεί τον προηγούμενο Οκτώβριο, μάλλον πιο μπροστά βρίσκονται θέματα όπως η συγχώνευση Πανεπιστημίου-ΤΕΙ, ενώ ζητήματα όπως το διάταγμα για την Παμβώτιδα παραμένουν «αγνοούμενα». Σύμφωνα με τον κ. Βερναρδάκη, πανελλαδικά η υλοποίηση βρίσκεται στο 20% και οι τρεις πρώτες Περιφέρειες είναι οι περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με 35,8%, η Δυτική Ελλάδα με 30,7% και η Θεσσαλία με 24,1%.

Πρώτο υπουργείο σε δράσεις, είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος –Ενέργειας με 65%, έπεται το Υπουργείο Οικονομίας –Ανάπτυξης κ.ο.κ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back