Είναι δυνατόν η χονδρική τιμή να είναι πιο ακριβή από τη λιανική τιμή ενός προϊόντος; Το εβδομαδιαίο δελτίο μέσης εβδομαδιαίας τιμής για τα υγρά καύσιμα (για λιανική πώληση εδώκαι για χονδρική πώληση εδώ) που εκδίδει η Περιφέρεια Ηπείρου, λέει… «ναι» -με εξαίρεση τη βενζίνη super plus. Την ίδια ώρα, το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, το πιο αρμόδιο όργανο για τις τιμές καυσίμων, αναρτά δελτία μέσης εβδομαδιαίας χονδρικής και λιανικής τιμής που υπακούουν στους πιο απλούς ίσως νόμους της αγοράς. Περιφέρεια Ηπείρου και υπουργείο Ανάπτυξης φαίνεται να έχουν, με μια πρώτη ματιά, μια διαφορετική θεώρηση της οικονομίας.
Πέραν της ενημέρωσης του κοινού, οι μέσες τιμές πώλησης υγρών καυσίμων έχουν σημασία για τους διαγωνισμούς προμηθειών στο Δημόσιο, στους Δήμους και σε άλλους φορείς. Οι τιμές αυτές καθορίζουν τους διαγωνισμούς. Μέχρι το 2014, αυτοί γίνονταν βάσει της μέσης τιμής χονδρικής ή λιανικής πώλησης των υγρών καυσίμων που εξέδιδε η κάθε Περιφέρεια. Εδώ και τέσσερα χρόνια, ο νόμος 4257/2014 ορίζει ότι οι διαγωνισμοί γίνονται με τη μέση τιμή που ορίζει το Παρατηρητήριο Τιμών κατά την ημέρα παράδοσης του καυσίμου στον όποιο φορέα, με το ανώτερο ποσοστό έκπτωσης να μπορεί να είναι και αρνητικό χωρίς να υπερβαίνει το 5%. Ό,τι λέει δηλαδή το Παρατηρητήριο Τιμών. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στις ιστοσελίδες των περισσότερων Περιφερειών γίνεται παραπομπή (link) στο Παρατηρητήριο Τιμών προς ενημέρωση των φορέων –με εξαίρεση την Περιφέρεια Ηπείρου και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίες εκδίδουν δικό τους εβδομαδιαίο δελτίο που δεν έχει επί της ουσίας διαγωνιστική ισχύ.
Ωστόσο, φαίνεται ότι οι τιμές αυτές επηρεάζουν ακόμα το σύστημα προμηθειών, από λίγο έως πολύ. Ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Βασίλης Τσίκαρης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, φέρνει στο προσκήνιο κάποιες παρενέργειες που προκύπτουν από το δελτίο πιστοποίησης τιμών της Περιφέρειας Ηπείρου. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων έκανε διαγωνισμό για την προμήθεια πετρελαίου κίνησης σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος 4257/2014. Όταν ήρθε η ώρα της τιμολόγησης των ποσοτήτων, «πέσαμε πάνω στις αντιρρήσεις και στις διαμαρτυρίες του προμηθευτή ο οποίος έθεσε το ζήτημα των διαφορετικών τιμών μεταξύ του Παρατηρητηρίου Τιμών και της Περιφέρειας Ηπείρου». Αν και το νοσοκομείο επέμεινε και τελικά εξοικονόμησε (σε σύγκριση με παλιότερους διαγωνισμούς) 500.000 ευρώ, όπως ειπώθηκε, ο κ. Τσίκαρης υπογράμμισε με έμφαση την τακτική της Περιφέρειας και αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά: «Πώς είναι δυνατόν να ορίζεται χονδρική τιμή 1,40 ευρώ το λίτρο και στο πρατήριο να αγοράζει κανείς με 1,26 ευρώ το λίτρο;».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, η διαφοροποίηση εντοπίζεται στη χονδρική τιμή, όπου η Περιφέρεια Ηπείρου προσθέτει ΦΠΑ στην τιμή που δίνει το Παρατηρητήριο Τιμών για την κατώτερη μέση τιμή χονδρικής πώλησης με ΦΠΑ –δύο φορές ΦΠΑ δηλαδή.
Η θέση της Διεύθυνσης Εμπορίου και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου είναι διαφορετική. Ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης Βαγγέλης Βαγενάς, μιλώντας στον «Τύπο Ιωαννίνων» κάνει λόγο για έναν διαφορετικό τρόπο υπολογισμού της μέσης τιμής χονδρικής πώλησης, χωρίς να είναι αναλυτικός. Σπεύδει δε να σημειώσει ότι «έτσι κι αλλιώς οι φορείς πρέπει να λάβουν υπόψη τις τιμές του Παρατηρητηρίου Τιμών βάσει του νόμου 4257/14». Γιατί τότε η Περιφέρεια Ηπείρου συνεχίζει να αναρτά ένα διαφορετικό δελτίο πιστοποίησης τιμών;