πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Παραμένουν οι ιδιώτες στην αποκομιδή απορριμμάτων…

Εικόνα του άρθρου Παραμένουν οι ιδιώτες στην αποκομιδή απορριμμάτων…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/08/2024, 18:38
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η διαχείριση των απορριμμάτων (και) στον Δήμο Ιωαννιτών συνεχίζει να αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα, το οποίο με κάθε ευκαιρία ανοίγει πολιτικές και κοινωνικές «πληγές».

Η δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα αποφάσισε να συνεχίσει την πολιτική της προηγούμενης δημοτικής αρχής για ανάθεση σε ιδιώτη της αποκομιδής των απορριμμάτων στις Δημοτικές Ενότητες Μπιζανίου, Περάματος, Ανατολής και Παμβώτιδας, η οποία στο παρελθόν είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την τότε αξιωματική αντιπολίτευση.

Η Δημοτική Επιτροπή Ιωαννίνων αποφάσισε σήμερα να προχωρήσει στη διενέργεια διαγωνισμού για την «παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών αποκομιδής απορριμμάτων στον Δήμο Ιωαννιτών» με προϋπολογισμό 1,6 εκατ. ευρώ για δύο χρόνια (+3 μήνες προαίρεση).

Η δημοτική αρχή, για την απόφασή της να προσφύγει σε ιδιώτες, επικαλέστηκε το ότι δεν θα προχωρήσει το πρόγραμμα προσλήψεων μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών μέσω της ΔΥΠΑ.

Πριν τη δημαρχία Ελισάφ, κατά την περίοδο 2015-2019, η τότε δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα είχε αναθέσει σε ιδιώτη την αποκομιδή απορριμμάτων σε δύο από τις εν λόγω τέσσερις Δημοτικές Ενότητες. Η προσπάθεια της δημαρχίας Ελισάφ να επεκτείνει την ανάθεση σε ιδιώτη και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες βρήκε αρχικά σθεναρή αντίσταση. Τελικά, η δημοτική αρχή Ελισάφ τα κατάφερε με τη συνδρομή και των διατάξεων του νόμου Θεοδωρικάκου.

Το 2021 έγινε ο διαγωνισμός με προϋπολογισμό 2,58 εκατ. ευρώ, με την παράταξη του Θωμά Μπέγκα να καταγγέλλει ότι η τιμή μονάδας ανά τόνο εκτοξεύτηκε στα ύψη.

Η τριετής σύμβαση υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2021 –στον διαγωνισμό συμμετείχαν τέσσερις εταιρίες, από τις οποίες μόνο η μία έφτασε στην τελική φάση, δίνοντας μια σχεδόν μηδαμινή έκπτωση (κόστος τριετούς σύμβασης 2,56 εκατ. ευρώ).

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μάκης Χρυσοστόμου ήταν αυτός που ανέλαβε να εξηγήσει τις διαφορές μεταξύ του διαγωνισμού που θα γίνει και του διαγωνισμού που είχε κάνει η προηγούμενη δημοτική αρχή.

Πέραν της μικρότερης διάρκειας της σύμβασης, ο κ. Χρυσοστόμου είπε ότι ο προϋπολογισμός είναι κατά 46.000 ευρώ μικρότερος ανά έτος, παρά την αύξηση της τιμής του πετρελαίου αλλά και του μισθολογικού κόστους. Επίσης είπε ότι ο διαγωνισμός θα αφορά όλες τις ποσότητες των απορριμμάτων και όχι συγκεκριμένες ποσότητες και ότι αυτός γίνεται όχι ενιαία αλλά για τις τέσσερις ξεχωριστά ενότητες. Συν κάποιες άλλες προβλέψεις που, κατά την εκτίμησή του, θα συμβάλλουν στο να υπάρξει συμμετοχή εταιριών και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός.

Η συζήτηση στη Δημοτική Επιτροπή ήταν όμως σε κάποια σημεία εκρηκτική. Κι αυτό επειδή η δημοτική αρχή επέλεξε να φέρει το θέμα του διαγωνισμού ως κατεπείγον, εκτός ημερήσιας διάταξης. Το «βάρος» της αντιπολίτευσης ανέλαβε κυρίως η Ελένη Ακονίδου (σ.σ. απουσίαζε ο Γιώργος Αρλέτος) η οποία είχε μια έντονη αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της επιτροπής, αντιδήμαρχο Θωμά Γιωτίτσα.

Η κα Ακονίδου δεν πείστηκε για το κατεπείγον του θέματος, από τη στιγμή που ήταν γνωστό ότι η υπάρχουσα σύμβαση λήγει στις 10 Οκτωβρίου. Ζήτησε δε να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Από κει και πέρα, μεταξύ της κας Ακονίδου και του κ. Γιωτίτσα υπήρχε μια αντιπαράθεση του τύπου «εμείς» και «εσείς» -«τι κάναμε εμείς»-«τι κάνατε εσείς», «τι είπαμε εμείς»-«τι είπατε εσείς». Επί της ουσίας ούτε η κα Ακονίδου διαφώνησε με τη διενέργεια του διαγωνισμού.

Στη συζήτηση, παρέμβαση έκανε και η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων Τίνα Ζέκα.

Η κα Ζέκα ανέφερε ότι η δημοτική αρχή δεν έκανε καμία προσπάθεια για προσλήψεις. «Θα μπορούσαν τουλάχιστον να αιτηθούν προς την κυβέρνηση προσλήψεις στην καθαριότητα για να έχουν το άλλοθι ότι η κυβέρνηση τους απέρριψε. Θα μπορούσαν να δώσουν για έναν χρόνο την αποκομιδή στους εργολάβους, μέχρι να γίνουν προσλήψεις. Δεν έκαναν τίποτα από αυτά. Η υποστελεχωμένη υπηρεσία είναι το ιδανικό άλλοθι για να φουσκώσουν κέρδη οι εργολάβοι» είπε μεταξύ άλλων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3