ΗΠΕΙΡΟΣ

Το… παράδοξο των ιχθυοκαλλιεργειών

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/06/2018, 11:06
ΗΠΕΙΡΟΣ

Στο «Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας 2018» έγινε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 22 και 23 Ιουνίου. Εκεί, συμμετείχε και ο Σύλλογος Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας, εκπροσωπούμενος από τον πρόεδρό του Γιάννη Χεκίμογλου παρουσία του συνόλου σχεδόν των μελών του.

Ο κ. Χεκίμογλου, μεταξύ άλλων, έκανε την εξής παρατήρηση στην ομιλία του: Ότι «από τη μια επιβάλλονται πολύ αυστηροί κανόνες στους ευρωπαίους παραγωγούς οι οποίοι καλύπτουν μόλις το 10% της κατανάλωσης αλιευμάτων στην Ε.Ε. και από την άλλη εισάγονται, στην περίπτωση μάλιστα της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας ατελώς, αντίστοιχα προϊόντα τρίτων χωρών που δεν διέπονται από την ίδια αυστηρή νομοθεσία και συνεπώς δεν έχουν το ίδιο κόστος παραγωγής».  

Ο κ. Χεκίμογλου απαρίθμησε όλες τις αλλαγές και ρυθμίσεις που έχουν γίνει στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας, τονίζοντας πάντως ότι «η υποχρεωτική εφαρμογή αυτών των προδιαγραφών από τους ευρωπαίους ιχθυοτρόφους αυξάνει το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους και ενώ θα έπρεπε να αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα λόγω ποιότητας, στην πραγματικότητα υποβαθμίζει την ανταγωνιστικότητά τους λόγω της τιμής τους».

Τόνισε επίσης ότι απουσιάζουν οι συλλογικές δράσεις που θα μπορούσαν να αναδείξουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των ελληνικών προϊόντων. «Επαναλαμβάνω λοιπόν, πως το μόνο που θα μπορούσε να γίνει άμεσα και να έχει και μεσοπρόθεσμο αποτέλεσμα, είναι να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο του ΕΠΑΛ, κατά προτεραιότητα για τα μέτρα που θα μας επιτρέψουν να υλοποιήσουμε συλλογικές δράσεις προώθησης που θα αναδείξουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των ελληνικών προϊόντων έναντι των εισαγόμενων» τόνισε χαρακτηριστικά.





ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back