Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Παράθυρο» για συναυλίες και παραστάσεις;

Εικόνα του άρθρου «Παράθυρο» για συναυλίες και παραστάσεις;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/05/2020, 11:07
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ενώ τρία από τα μεγαλύτερα καλοκαιρινά μουσικά φεστιβάλ έχουν ανακοινώσει ακυρώσεις και αναβολές (Ejekt, Release, Athens Rocks), ο πρώθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό ένα ενδεχόμενο να γίνουν τελικά καλοκαιρινές εκδηλώσεις.

Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «υπήρξε επιφυλακτικός» στο διάγγελμά του, στο οποίο είχε τονίσει ότι φέτος, «κρίνεται απίθανο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα με θεατές».

Στη Βουλή είπε πάντως ότι θα «εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν καθώς η θερινή περίοδος είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον κόσμο του πολιτισμού».

Πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να δούμε και έχω ζητήσει από τους ειδικούς επιστήμονες αν και με ποιο τρόπο, ελπίζω να είναι στο ‘και με ποιο τρόπο’ και όχι στο ‘αν’ θα μπορούμε να έχουμε ανοιχτές πολιτιστικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι:  φεστιβάλ, συναυλίες. Ήμουν λίγο πιο επιφυλακτικός στο διάγγελμα το οποίο έκανα, θέλω όμως να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες ώστε να μην παραλύσει ο κλάδος του πολιτισμού το καλοκαίρι, γιατί ξέρω ότι είναι η περίοδος εκείνη στην οποία πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι ασχολούνται με τον πολιτισμό περιμένουν για να μπορέσουν να υποστηρίξουν το ετήσιο εισόδημά τους. Και έχω ζητήσει, επίσης, από την Υπουργό Πολιτισμού σε συνεννόηση και με το Υπουργείο Εργασίας να δούμε αν μπορούμε, και με ποιο τρόπο μπορούμε, να κατανείμουμε πόρους του ΕΣΠΑ για ένα στοχευμένο πρόγραμμα στήριξης της ανεργίας στον χώρο του πολιτισμού».

Ήδη, οι αντιδράσεις από τον καλλιτεχνικό κόσμο είναι έντονες, γιατί η κυβέρνηση πρακτικά απέκλεισε ένα μεγάλο κομμάτι του από τα μέτρα στήριξης και η προαναγγελία του «στεγνού» καλοκαιριού ουσιαστικά θα σημάνει οικονομική καταστροφή για καλλιτέχνες, επαγγελματίες, εταιρίες οργάνωσης πολιτικών εκδηλώσεων κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back