ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιάννενα: Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Αυγούστου

Εικόνα του άρθρου Γιάννενα: Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Αυγούστου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/07/2023, 22:03
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκτός από πανηγύρια, ο Αύγουστος έχει κι άλλες εκδηλώσεις. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει, οι αυγουστιάτικες εκδηλώσεις στα Γιάννενα, είναι:

1 Αυγούστου

«μεταΜέλισσες» στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης

Η Αναστασία Μουτσάτσου, ο Alex Sid και ο Γιάννης Βασιλώτος παρουσιάζουν τραγούδια από την τηλεοπτική σειρά «Άγριες Μέλισσες» στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης, την 1η Αυγούστου (πανσέληνος), στις 21:00. Ο τίτλος της εκδήλωσης είναι «μεταΜέλισσες» και γίνεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δωδώνης. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Μουσική πανσέληνος με τον Ηλία Λιούγκο

Mε την εκδήλωση «Cundu Luna Vini» (Όταν βγαίνει το φεγγάρι) υποδέχεται το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών την πανσέληνο του Αυγούστου, την Τρίτη 1 Αυγούστου, στις 21:00, στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων, στο Ιτς Καλέ.

Στην εκδήλωση, που γίνεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τεχνών «Μωυσής Ελισάφ» συμμετέχουν ο Ηλίας Λιούγκος και η Ευτυχία Μητρίτσα στο τραγούδι, η Δέσποινα Στεφανίδου στο πιάνο και ο Βασίλης Ραψανιώτης στο βιολί. Είσοδος ελεύθερη.

2 Aυγούστου

Εκδήλωση στο αρχοντικό Ισμήνης Τζαβέλλα

Mια βραδιά με τίτλο «Πάμε μια βόλτα στα παλιά αρχοντικά των Ιωαννίνων» διοργανώνουν το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και το Ιστορικό Αρχείο Δήμου Ιωαννιτών - Μουσείο Αστικής Κατοικίας 19ου αι. (Κληροδότημα Ισμήνης Τζαβέλλα), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τεχνών «Μωυσής Ελισάφ», την Τετάρτη 2 Αυγούστου, στις 21:00, στο αρχοντικό Ισμήνης Τζαβέλλα, στην οδό Παύλου Μελά.

Συμμετέχουν: Ειρήνη Δόβα, φωνή, Αχιλλέας Φρέστας, φωνή, Ελευθέριος Καραγιάννης, πνευστά- ενορχήστρωση, Γεωργία Αναστάση, πιάνο - επιλογή κειμένων, επιμέλεια, Κωνσταντίνα Ζήδρου, ανάγνωση κειμένων. Είσοδος ελεύθερη.

2-20 Αυγούστου

Συμπόσιο γλυπτικής στο Ελληνικό με εκδηλώσεις

Το 13ο συμπόσιο γλυπτικής πραγματοποιείται μέσα στον Αύγουστο στο Ελληνικό Ιωαννίνων. Έχουν προγραμματιστεί παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, στην αυλή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θ. Παπαγιάννης», με ελεύθερη είσοδο και με ώρα έναρξης στις 20:00.

Οι εκδηλώσεις έχουν ως εξής:

Τετάρτη 2 Αυγούστου: Συναυλία του Λάκη Χαλκιά (με την κομπανία του) με τίτλο «2.500 χρόνια ελληνικής μουσικής, από τον Όμηρο μέχρι σήμερα». Εκτός από τον Λάκη Χαλκιά, θα εμφανιστούν: Χρήστος Βιδηνιώτης (μπουζούκι – λαούτο), Γιάννης Γκέλος (ακορντεόν), Χρήστος Χαλκιάς (πιάνο και διεύθυνση ορχήστρας).

Πέμπτη 3 Αυγούστου: Εισηγήσεις για τον εθελοντισμό στα μουσεία

Παρασκευή 4 Αυγούστου: «ΑΠΟ-ΠΟΙΗΣΗ: Τραγούδια για δύσκολους καιρούς». Συναυλία με τους/τις: Άννη Ονουφρίου (τραγούδι), Γιάννη Κολοβό (κοντραμπάσο), Δέσποινα Πραφτσιώτη (πιάνο), Άσπα Ανωγιάτη (πολίτικη λύρα), Πάρι Παρασχόπουλο (μουσική σύνθεση, κιθάρα, τραγούδι).

Κυριακή 6 Αυγούστου: «Μουσικές διαδρομές από αγαπημένα κλασικά έργα σε μεταγραφή μέχρι γνωστές μελωδίες από τον ελληνικό & ξένο κινηματογράφο σε συνδυασμό με την ποίηση του Τάσου Κανάτση από το βιβλίο του ‘Χειμερινή Ανθοφορία’» με Βικτωρία Κυριακίδη (φλάουτο) και Ιώ Κυριακίδη (πιάνο). Απαγγελία ποιημάτων: Ελεάνα Βάσου, Νίκη Γιαννατσή, Αριάδνη Παπαϊωάννου.

Τετάρτη 9 Αυγούστου: Θεατρική παράσταση: «Βασιλική Κονταξή – Κυρά Βασιλική» σε σκηνοθεσία Γεωργίας Καρλατήρα. Ερμηνεύει η Σοφία Ζήση.

Παρασκευή 11 Αυγούστου: Εκδήλωση για παιδιά: «Οι γίγαντες του Ελληνικού. Τα παιδιά της γης», μια δράση που αφετηρία έχει τα γλυπτά του Θεόδωρου Παπαγιάννη. Αφήγηση παραμυθιού και στη συνέχεια εργαστήρι συγγραφής με ήρωες τα γλυπτά του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης». Η δημιουργός και εμψυχώτρια των παιδιών είναι η μουσικός & συγγραφέας Ανθή Γραμματικοπούλου.

Παρασκευή 18 Αυγούστου: Θεατρική παράσταση: «Αυτοσχεδιασμός πάνω στο έργο του Λουίτζι Πιραντέλο» από το τμήμα ενηλίκων της Ερασιτεχνικής Σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

Κυριακή 20 Αυγούστου: Βραδιά αφήγησης και μουσικής: «Το ταξίδι ενός Κεμάλ» με τον Κωνσταντίνο Λεοντάρη (βιολί), τη Λαμπρίνα Πρεβεζιάνου (πιάνο), τη Μαρία Τσιρώνη (τραγούδι) και την Όλγα Μπαλωμένου (τραγούδι).

3 Αυγούστου

Θέατρο: «Τρωάδες» του Ευριπίδη

Mε την τραγωδία «Τρωάδες» του Ευριπίδη έρχεται το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης, στις 3 Αυγούστου, στις 21:00, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δωδώνης.

Τη σκηνοθεσία κάνει ο Χρήστος Σουγάρης, ενώ τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Στέφανος Κορκολής. Στον ρόλο της Εκάβης η Ρούλα Πατεράκη. Παίζουν ακόμη: Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Μαρία Διακοπαναγιώτου, ΜαρίζαΤσάρη, Δημήτρης Πιατάς. Αντώνης Καφετζόπουλος κ.ά.

Εισιτήριο: 15 ευρώ. Παιδιά έως 10 ετών, ΑμεΑ και άνεργοι δημότες Δωδώνης: δωρεάν είσοδος. Δημότες Δωδώνης: 4 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr.

3, 10, 17, 24, 31 Αυγούστου

Ιταλικό σινεμά στα παλιά σφαγεία

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθήνας, συνεχίζει και τον Αύγουστο το αφιέρωμά του στο σύγχρονο ιταλικό σινεμά.

Οι προβολές γίνονται στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής», με ώρα έναρξης 21:00.

Οι ταινίες που θα προβληθούν, είναι:

3 Αυγούστου: «Piano, piano» (2022) του Νικόλα Προζατόρε

10 Αυγούστου: «Φιλιά για Πρωινό» (2021) του Φραντσέσκο Μαντέλι

17 Αυγούστου: «Δικαίωμα στην Ευτυχία» (2021) του Κλάουντιο Ρόσι Μάσσιμι

24 Αυγούστου: «Το Σύνδρομο του Αντόνιο» (2016) του Κλάουντιο Ρόσι Μάσσιμι

31 Αυγούστου: «Σεπτέμβρης» (2022) της Τζούλια Λουίζ Στάιγκερβαλτ

4 Aυγούστου

Συναυλία των Πυξ Λαξ

Οι Πυξ Λαξ έρχονται στα Γιάννενα, στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ, την Παρασκευή 4 Αυγούστου, στις 21:30. Εισιτήρια: περιορισμένη προπώληση 13€, προπώληση 15€, στο ταμείο 18€.

Σημεία προπώλησης: viva.gr, καταστήματα Public (πανελλαδικά), καταστήματα Wind (πανελλαδικά), Μάνθος Οπτικά (Ιωάννινα).

Συναυλία του Δημήτρη Υφαντή

Ο Δημήτρης Υφαντής δίνει συναυλία στις 4 Αυγούστου, στις 21:00, στη λίμνη Βηρού (πηγές Λούρου) στη Βουλιάστα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δωδώνης. Είσοδος ελεύθερη.

8 Αυγούστου

Θέατρο: «Οιδίπους Τύραννος»

Στις 8 Αυγούστου, στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης, ανεβαίνει η τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος» σε σκηνοθεσία του Σίμου Κακάλα.

Στον ομώνυμο ρόλο ο Γιάννης Στάνκογλου, ενώ στον ρόλο της Ιοκάστης η Μαριλίτα Λαμπροπούλου.

Η παράσταση έρχεται στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Δωδώνης. Εισιτήριο: 15 ευρώ. Παιδιά έως 10 ετών, ΑμεΑ και άνεργοι δημότες Δωδώνης: δωρεάν είσοδος. Δημότες Δωδώνης: 4 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr.

12-13 Αυγούστου

Lakmos River Festival

Στις 12-13 Αυγούστου θα γίνει το Lakmos River Festival στη γέφυρα Αράχθου-προς Μεγάλο Περιστέρι.

Το Σάββατο παίζουν οι Hawk, DJ Playboilaflame και DGTS και την Κυριακή οι Cherry Ties, Elephant, Χαγιάλ και Θραξ Πανκc.

To εισιτήριο κάθε μέρας κοστίζει 12 (με ποτό) και ταμείο 15 ευρώ (με ποτό). Των δύο ημερών 22 ευρώ και και 25 ευρώ αντίστοιχα (πάντα με ποτό).

Προπώληση στα Γιάννενα, στα οπτικά Manthos καθώς και σε καταστήματα στο Μέτσοβο (Karma Café), Χρυσοβίτσα (SM Μπούγιας), Μικρό Περιστέρι (Coffeeland), Μεγάλο Περιστέρι (Πέτρινο), Ανθοχώρι (Μαντάνι) και Ανήλιο (Nkiare).

13 Αυγούστου

Πετρολούκας-Κώστας στη Μονή Βελλάς

Τριάντα δύο νέοι μουσικοί από τις Η.Π.Α., την Ευρώπη, την Κύπρο και την Ελλάδα θα συναντήσουν επί σκηνής τον Πετρολούκα Χαλκιά και τον πρόσφατο υποψήφιο για Grammy/διεθνή λαουτίστα Βασίλη Κώστα την Κυριακή 13 Αυγούστου, στις 21:00, στην Ιερά Μονή Βελλάς στο Πωγώνι.

Στη συναυλία αυτή, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Βασίλη Κώστα, καλεσμένος θα είναι ο ηπειρώτης τραγουδιστής Κώστας Τζίμας. Θα συμμετέχουν ακόμη: Θανάσης Βόλλας – Λαούτο, Νεκτάριος Παπαγεωργίου – Κλαρίνο, Πέτρος Παπαγεωργίου – Κρουστά.

Είσοδος ελεύθερη.

21 Αυγούστου

Παιδικό θέατρο: «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων»

Στις 21 Αυγούστου, θα είναι στα Γιάννενα και στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ, η «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» του Λιούις Κάρολ, σε διασκευή από την παιδική σκηνή του Γιάννη Παπαθανασίου.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα είναι ο Περικλής Λιανός και η Κερασία Σαμαρά. Εισιτήρια 10€ προπώληση (viva.gr) 12€ ταμείο.

27 Αυγούστου

Οι Social Waste στο «Τριεθνές»

Στις 27 Αυγούστου, στο «Τριεθνές» στη Σκαλοπούλα, στη Δωδώνη, θα παίξουν οι Social Waste. Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:00. Τα εισιτήρια κοστίζουν 10€ (early bird), 12 ευρώ προπώληση (ticketservices.gr) και 15 ευρώ ταμείο.

29 Αυγούστου

Θέατρο: «Οιδίπους επί Κολωνώ»

Tην εμβληματική τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους επί Κολωνώ» ανεβάζει φέτος ο πολιτιστικός οργανισμός «Λυκόφως» σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου.

Η παράσταση σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα, έρχεται στα Γιάννενα, στα τέλη του καλοκαιριού: στις 29 Αυγούστου, στις 21:30, στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Δημήτρης Καταλειφός. Μαζί του: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Αγγελική Παπαθεμελή, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μάξιμος Μουμούρης, Χρήστος Σαπουντζής, Γιώργος Νούσης κ.ά. Τιμές εισιτηρίων: 20 ευρώ [ κανονικό] 17 ευρώ [ φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ, άνω των 65]. Για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων, υπάρχει προσφορά από 12 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr.

31 Αυγούστου

Συναυλία με τον Δημήτρη Μπάση

Συναυλία με τον Δημήτρη Μπάση και με τον τίτλο «Υπό το φως του φεγγαριού» διοργανώνει ο Δήμος Ζίτσας, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, στις 31 Αυγούστου, στις 21:00, στον αρχαιολογικό χώρο της ακρόπολης του Μεγάλου Γαρδικίου.

Συναυλία με την Ιωάννα Φόρτη

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων διοργανώνουν συναυλία με την Ιωάννα Φόρτη, την Πέμπτη 31 Αυγούστου, στις 21:00, στην αυλή του Βυζαντινού Μουσείου, στο Ιτς Καλέ. Η συναυλία γίνεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τεχνών «Μωυσής Ελισάφ».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back