Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πάπιγκο: Οι αλλεπάλληλες αναβολές και η οικοδομική δραστηριότητα

Εικόνα του άρθρου Πάπιγκο: Οι αλλεπάλληλες αναβολές και η οικοδομική δραστηριότητα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/05/2023, 18:13
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Aλλεπάλληλες ήταν από πέρσι τον Μάρτιο οι αναβολές της εκδίκασης της προσφυγής περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά της υπόθεσης της οικοδομικής δραστηριότητας στο Πάπιγκο Ζαγορίου. Οι εργασίες βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωσή της, με την εκδίκαση της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας να έχει οριστεί αυτή τη φορά για τις 7 Ιουνίου.

Η προσφυγή των οργανώσεων «Καλλιστώ», «Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης» και «Ροή», κατατέθηκε στις 9 Μαρτίου 2022. Αρχικά, ήταν να εκδικαστεί τον Νοέμβριο 2022, πήρε όμως διαδοχικές αναβολές: 22 Μαρτίου, στις 17 Μαΐου και, λόγω εκλογών, για τις 7 Ιουνίου 2023.

«Επίσης, τα προσωρινά μέτρα δεν έγιναν δεκτά, ενόψει της αρχικά προβλεπόμενης εκδίκασης σε σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα τα έργα να είναι ένα βήμα πριν την ολοκλήρωσή τους. Στο μεταξύ οι οικοδομικές δραστηριότητες συνεχίζονται απρόσκοπτα, παρά τις καταγγελίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων, στις οποίες κώφευσαν οι αρμόδιες αρχές, με εξαίρεση τη Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου του ΟΦΥΠΕΚΑ» σημειώνεται σε κοινή ανακοίνωση περιβαλλοντικών οργανώσεων - ΑΝΙΜΑ - Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, Καλλιστώ - Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση, ΡΟΗ - Σύλλογος Πολιτών υπέρ των Ρεμάτων, Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων και MedINA-Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο.

Στην κοινή ανακοίνωση, αναφέρεται ακόμη ότι σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα προέκυψαν διάφορα ζητήματα όπως «επίκληση ‘διορθωμένων’ ορίων του οικισμού δίχως έγκριση και πολεοδομική εγκυρότητα, παράνομη διαπλάτυνση και χρήση δρόμων, καθώς και διάνοιξη νέων οδών, μέσα στην αυστηρά προστατευόμενη περιοχή, μη τήρηση του θεσμικού πλαισίου για το τοπίο - Τόπους Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους, άρνηση χορήγησης εγγράφων- πρακτικών για την έγκριση αρχιτεκτονικών μελετών, κ.ά.».

Οι ελπίδες των οργανώσεων, όπως σημειώνουν οι ίδιες, για άμεση διακοπή των οικοδομικών δραστηριοτήτων και αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς συγκεντρώνονται πλέον στην απόφαση που θα πάρει το ΣτΕ, ώστε να γίνουν σεβαστά τα μοναδικά χαρακτηριστικά και τα πολλαπλά καθεστώτα προστασίας της περιοχής: Παραδοσιακός Οικισμός, Πυρήνας Εθνικού Πάρκου, Γεωπάρκο UNESCO, Τόπος Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους, υποψήφιο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η διαδικτυακή εκστρατεία υπογραφών για την προστασία του Παπίγκου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3