ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πανηγυρίζει και πάλι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου Πανηγυρίζει και πάλι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/07/2016, 19:34
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Άλλη μια λίστα κατάταξης πανεπιστημίων, από τις πολλές που υπάρχουν (και όχι όλες αξιόπιστες), έδωσε αποτελέσματα τα οποία κατατάσσουν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην θέση 555 όλου του κόσμου, ανάμεσα σε 25.000 ιδρύματα. Πρόκειται για τον κατάλογο του Κέντρου Παγκόσμιας Κατάταξης Πανεπιστημίων (Center for World University Rankings - CWUR).

Το γεγονός ότι τα κριτήρια είναι σχετικά, δεν εμπόδισε τις πρυτανικές αρχές να πανηγυρίσουν για ακόμα μια φορά την καλή κατάταξη του ιδρύματος, το οποίο αξιολογείται ως τέταρτο στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον είναι ότι η συγκεκριμένη κατάταξη χρησιμοποιεί μεταξύ άλλων το κριτήριο, πόσοι απόφοιτοι των ιδρυμάτων εργάζονται σε διευθυντικές θέσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις (κατά 25%), αλλά και κατά πόσο το ίδρυμα έχει κατοχυρώσει πατέντες (5%), μια πρακτική έτσι και αλλιώς συζητήσιμη.

Το θετικό της λίστας είναι ότι χρησιμοποιεί λιγότερα ποσοτικά δεδομένα (αριθμός φοιτητών, αριθμός ξένων φοιτητών κ.λπ.), οπότε το αποτέλεσμά της θεωρητικά προσεγγίζει περισσότερο την ακαδημαϊκή διαδικασία.

Ωστόσο, τα δεδομένα παραμένουν δύο: ότι αφενός, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι ένα καλό πανεπιστήμιο με πολλά όμως προβλήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότησή του που μειώνεται κάθε χρόνο. Ότι αφετέρου, καμία (μα καμία) λίστα κατάταξης πανεπιστημίων δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη και σημείο αναφοράς, όσο δεν υπάρχει ένα ενιαίο και κοινά αποδεκτό σύστημα αξιολόγησης και κατάταξης.

Κατά τα λοιπά, ο πρύτανης Γιώργος Καψάλης και ο αντιπρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης συγχάρηκαν όλους τους καθηγητές, λέκτορες, ερευνητές, διδάκτορεςκαι μεταπτυχιακούς φοιτητές, και φοιτητές του ιδρύματος, καθώς και το συνολικό διοικητικό και λοιπό προσωπικό γιατί, «παρά τη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνωνσυνεχίζει δυναμικά να παράγει υψηλής ποιότητας διδακτικό και ερευνητικό έργο και παράλληλα επιτυγχάνει να διασφαλίζει διακεκριμένες θέσεις σε διεθνείς αξιολογήσεις».

ΝΕΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΚΑΙ… MERCHANDISE

Πολύ σύντομα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα έχει νέα ιστοσελίδα, η οποία ήδη «δοκιμάζεται» από την ακαδημαϊκή κοινότητα. Η ιστοσελίδα θα λειτουργήσει για ένα διάστημα παράλληλα με την υπάρχουσα, όπως είχε γίνει και στην προηγούμενη αλλαγή. «Πρόκειται για μία παρέμβαση που κράτησε αρκετό χρονικό διάστημα, αλλά που θεωρούμε δικαιώνει την προσπάθεια που καταβάλαμε» τόνισε ο πρύτανης.

Επίσης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων απέκτησε… merchandise. Διαθέτει πλέον μια σειρά από αναμνηστικά και ενθύμια προς πώληση (καπέλα, μπλουζάκια, κούπες κ.λπ.). «Συνδυάσαμε την καλαισθησία, την ποιότητα και τη χαμηλή τιμή, ώστε να μπορεί να τα προμηθεύεται ο καθένας εύκολα, προβάλλοντας το πανεπιστήμιό μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό» είπε ο κ. Καψάλης. Τα αναμνηστικά θα διατίθενται προς πώληση τις ημέρες ορκωμοσιών,κατά τη διεξαγωγή συνεδρίων, αλλά και καθημερινά από το βιβλιοπωλείο του Πανεπιστημίου. Ο πρύτανης ευχαρίστησε τον αναπληρωτή Καθηγητή Μάμαντο Προδρομίδη, την καθηγήτρια Άννα Μπατιστάτου, καθώς και τις δημόσιες σχέσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την συμβολή τους. Τέλος, ύστερα από ανοικτό δημόσιο διαγωνισμό, η πώληση των λουλουδιών κατά τις τελετές ορκωμοσίας των φοιτητών θα γίνεται πλέον από συγκεκριμένο ανάδοχο που ανέλαβε το έργο, καταβάλλοντας στο Ίδρυμα το αντίστοιχο τίμημα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back