Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

…και άλλη μια πανεπιστημιακή κατάταξη…

Εικόνα του άρθρου …και άλλη μια πανεπιστημιακή κατάταξη…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/10/2017, 17:09
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στη θέση 585 ανάμεσα σε 27.000 ιδρύματα από όλο τον κόσμο βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το 2016, με τις πρυτανικές αρχές να επιχαίρουν για την ανακοίνωση του Κέντρου Παγκόσμιας Κατάταξης Πανεπιστημίων. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι 30 ακριβώς θέσεις πιο κάτω από την περσινή τοποθέτησή του, σε μια λίστα που χρησιμοποιεί μεταξύ άλλων το κριτήριο των  αποφοίτων που εργάζονται σε διευθυντικές θέσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις (κατά 25%), αλλά και κατά πόσο το ίδρυμα έχει κατοχυρώσει πατέντες (5%), κάτι που σε ακαδημαϊκό επίπεδο, αντιμετωπίζει ιδιαίτερη κριτική. Φέτος, η λίστα έχει αυξηθεί κατά 7,5% περίπου σε μέγεθος, στοιχείο που εξηγεί σε ένα βαθμό την πτώση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά υποδεικνύει και το πόσο σχετικές είναι αυτές οι λίστες. 

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την κατάταξη του CWUR, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων παραμένει τέταρτο, όπως και πέρυσι. Η πρυτανική αρχή εστιάζει στο γεγονός ότι, όπως αναφέρει, «το Κέντρο Παγκόσμιας Κατάταξης Πανεπιστημίων CWUR δημοσιεύει τη μοναδική παγκόσμια κατάταξη των πανεπιστημίων που μετρά την ποιότητα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των φοιτητών, καθώς και το κύρος των μελών ΔΕΠ και την ποιότητα της έρευνάς τους χωρίς να στηρίζεται σε έρευνες και δεδομένα του κάθε πανεπιστημίου. Ενδεικτικά, σημειώνουμε ότι η συγκεκριμένη κατάταξη βασίζεται σε δείκτες όπως την ποιότητα της εκπαίδευσης, την επαγγελματική αποκατάσταση αποφοίτων, την ποιότητα προγραμμάτων σπουδών, τον αριθμό δημοσιεύσεων σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και τον δείκτη απήχησής τους, τον αριθμό αναφορών, τον δείκτη επιστημονικής ποιότητας  (h-index) και τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας».  Τα αναλυτικά στοιχεία της κατάταξης, θα ανακοινωθούν στις 16 Οκτωβρίου.

Κατά τα λοιπά, το ίδρυμα χρησιμοποιεί τις ίδιες ακριβώς λέξεις με πέρυσι, για να κλείσει την ανακοίνωσή του, ευχαριστώντας προσωπικό, φοιτητές και διδάσκοντες: «Παρά τη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων  συνεχίζει δυναμικά να παράγει υψηλής ποιότητας διδακτικό και ερευνητικό έργο και παράλληλα επιτυγχάνει να διασφαλίζει διακεκριμένες θέσεις σε διεθνείς αξιολογήσεις» είναι η ακριβής διατύπωση, με την οποία κλείνει η περσινή ανακοίνωση για την ίδια κατάταξη

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back