ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Από λίστες πάμε καλά...

Εικόνα του άρθρου Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Από λίστες πάμε καλά...
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/06/2024, 10:48
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Με μια παραδοσιακή, πλέον, για την εποχή ανακοίνωση, η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανατρέχει στις πρόσφατες αξιολογήσεις του ιδρύματος, σε διάφορες λίστες.

«Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συνεχίζει τη δυναμική του πορεία, αποκτά διαρκώς μεγαλύτερη ακαδημαϊκή φήμη και εδραιώνεται στο διεθνές ακαδημαϊκό στερέωμα» αναφέρει η πρυτανεία και παραθέτει τρεις κατατάξεις:

  • Αυτή του Center for World University Rankings (CWUR) για το 2024, που συγκαταλέγει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στο 3.7% των καλύτερων ιδρυμάτων στον κόσμο, καταλαμβάνοντας την 774η θέση μεταξύ 20.966 πανεπιστημίων και την 4η θέση σε εθνικό επίπεδο. (https://mail.cwur.org/2024/university-of-ioannina.php). Πέρυσι, στην ίδια λίστα, το ίδρυμα ήταν στη θέση 736 και πρόπερσι στη θέση 709.
  • Αυτή των Best Value University Rankings in Europe 2024 – Study Abroad Aide όπου το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι στη θέση 915 (σε μια λίστα 8.032 καταχωρήσεων) και 394 (επί 2.525 ιδρυμάτων) στα ευρωπαϊκά ιδρύματα και κατατάσσεται στο 12% των παγκόσμιων και στο 16% των κορυφαίων ευρωπαϊκών. (https://studyabroadaide.com/best-value-institutions-europe/).
  • Αυτή του QS World University Ranking, στον οποίο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κατατάσσεται στην κατηγορία 1001-1200 (επί 1.507 καταχωρήσεων) (https://www.topuniversities.com/universities/university-ioannina). Η συγκεκριμένη λίστα θεωρείται από τις αξιόπιστες ακαδημαϊκά, λόγω των κριτηρίων που χρησιμοποιεί. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων παρέμεινε σταθερό τα τελευταία δύο χρόνια στη λίστα, στην οποία δεν συμπεριλαμβανόταν πριν.

Η συζήτηση για την κατάρτιση των ακαδημαϊκών λιστών, τα κριτήρια που χρησιμοποιούν και κατά πόσο αντικατοπτρίζουν όντως πόσο «καλό» ή «λιγότερο καλό» είναι ένα ίδρυμα, είναι πολύ μεγάλη και ενδιαφέρουσα.

Τα ακαδημαϊκά ιδρύματα ωστόσο προβάλλουν όλο και περισσότερο τις κατατάξεις τους, προκειμένου να ενισχύσουν τη δημόσια εικόνα και τη δημοφιλία τους στους υποψήφιους-ες των πανελλαδικών εξετάσεων, σε μια εποχή που το Υπουργείο Παιδείας έχει αποφασίσει ότι θα «επιβιώσουν οι ισχυρότεροι» στην ανώτατη εκπαίδευση…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back