ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: «4ο στην Ελλάδα, 709ο στον κόσμο»

Εικόνα του άρθρου Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: «4ο στην Ελλάδα, 709ο στον κόσμο»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/04/2022, 18:25
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Η εποχή των «πανεπιστημιακών λιστών» έχει φτάσει και τα ιδρύματα, μεταξύ αυτών και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, προσπαθούν να αυτοδιαφημιστούν με τις κατατάξεις τους.

Έτσι λοιπόν, η πρυτανεία του οικείου ιδρύματος παραθέτει τη λίστα του Κέντρου Παγκόσμιας Κατάταξης Πανεπιστημίων- Center for World University Rankings (CWUR), ενός οργανισμού που έχει έδρα τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και όπως αναφέρει, «παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής σε κυβερνήσεις και πανεπιστήμια».

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων βρίσκεται στη θέση 709, ανάμεσα σε 2.000 πανεπιστήμια που περιλαμβάνονται στη λίστα. Τα κριτήρια, πάντα σύμφωνα με το CWUR διαμορφώνονται από τέσσερις παράγοντες, εκπαίδευση, απασχολησιμότητα, σχολές και έρευνα.

Διαβάστε επίσης: World University Rankings: ο "βαθμός" των Ιωαννίνων

Τα ελληνικά ιδρύματα της λίστας κατατάσσονται βασικά με τη διάταξη της έρευνας, καθώς οι άλλοι τρεις παράγοντες συνήθως δεν αναφέρονται (εκτός κατά περίπτωση για τα 3 πρώτα ιδρύματα, Καποδιστριακό, ΑΠΘ, Πολυτεχνείο). Επίσης, στον τομέα της έρευνας, είναι λίγο ψηλότερα, στην 670η θέση. Σημειώνεται ότι η ερευνητική απόδοση είναι ο μόνος από τους τέσσερις τομείς που λαμβάνεται υπόψη, σε ό,τι αφορά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Στην περσινή αντίστοιχη λίστα, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ήταν στη γενική θέση 676 και στην ίδια, σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ιδρύματα.

«Η κατάταξη αυτή αποτελεί σημαντική διάκριση για τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και αναδεικνύει την υψηλή ποιότητα του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου που παράγεται στο Ίδρυμα, καθώς το Κέντρο Παγκόσμιας Κατάταξης Πανεπιστημίων (CWUR) δημοσιεύει τη μοναδική παγκόσμια κατάταξη των πανεπιστημίων που μετρά την ποιότητα της εκπαίδευσης και της έρευνας καθώς και το κύρος των μελών ΔΕΠ των πανεπιστημίων» αναφέρει το ίδρυμα στη σχετική ανακοίνωση.

Σημειωτέον ότι υπάρχουν και άλλες λίστες που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο δείκτη, αλλά και πιο «πολυπαραγοντικά» στοιχεία για την κατάταξη των ιδρυμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3