Λυκ πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πανεπιστήμιο, στέγαση και Ιωάννινα: Μια όχι πάντα ομαλή σχέση

Εικόνα του άρθρου Πανεπιστήμιο, στέγαση και Ιωάννινα: Μια όχι πάντα ομαλή σχέση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/03/2022, 16:30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το 1996, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μετακόμισε οριστικά από τον αστικό ιστό των Ιωαννίνων στην Δουρούτη, στην πανεπιστημιούπολη. Έφυγε από τη Δομπόλη, τα διπλανά προκάτ, ενώ νωρίτερα είχε αποχωρήσει και από το παλιό Χατζηκώστα.

Εδώ και μερικά χρόνια, το πανεπιστήμιο «επιστρέφει» δειλά-δειλά στον αστικό ιστό, με πρώτο κτίριο στο οποίο στεγάζεται (η Αρχιτεκτονική), την Παπαζόγλειο Υφαντική Σχολή στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Δεν ήταν πάντα όμως ανέφελες οι σχέσεις… real estate, των Ιωαννίνων με το πανεπιστήμιο της πόλης.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 1979, στις 20 Δεκεμβρίου συγκεκριμένα, τα Αγαθοεργά Καταστήματα της Μητρόπολης Ιωαννίνων έλαβαν μια απόφαση που προκάλεσε ουκ ολίγες αντιδράσεις: αποφάσισαν να παραχωρήσουν τις αίθουσες στην Ακαδημία, οι οποίες έμειναν άδειες μετά τη μεταφορά της Παιδαγωγικής Ακαδημίας στο πανεπιστήμιο, για τη στέγαση των πρυτανικών αρχών και των γραμματειών των τμημάτων.

Η απόφαση λήφθηκε κατά πλειοψηφία επί των παρόντων, σε μια μέρα που έλειπε όμως, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα της εποχής, το ένα τρίτο των μελών των Αγαθοεργών.

Οι γονείς και κηδεμόνες των σχολείων που στεγάζονταν στην Ακαδημία αντέδρασαν και επισκέφθηκαν το νομάρχη Ιωαννίνων Λουκά Φωτόπουλο, για να ζητήσουν να μην εφαρμοστεί η απόφαση των Αγαθοεργών και να παραχωρηθούν οι αίθουσες στα σχολεία.

Μάλιστα, στη συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία τους με το νομάρχη, προειδοποίησαν ότι θα καταλάβουν τις αίθουσες για να αποτρέψουν την παραχώρησή τους, λέγοντας μάλιστα ότι «δεν θα είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι αν ο αρχηγός της εδώ Εκκλησίας σαν πρόεδρος των Αγαθοεργών Καταστημάτων και ο πρύτανις του Πανεπιστημίου καλέσουν τα ΜΑΤ για την απομάκρυνσή των».

Μητροπολίτης τότε ήταν ο Θεόκλητος Σετάκης, ο οποίος μάλιστα είχε αποκατασταθεί μερικές μέρες πριν, καθώς στις 12 Οκτωβρίου 1979 είχε γίνει ακύρωση της εκλογής του από το ΣτΕ.

Πρύτανης ήταν ο Στέφανος Παπαδόπουλος, τον οποίο διαδέχθηκε ο Γεώργιος Μπάνος. Μόλις δύο χρόνια πριν είχε ιδρυθεί η Ιατρική Ιωαννίνων και την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά, είχε δεχθεί τους πρώτους φοιτητές-τριες το Χημικό Ιωαννίνων.

Τελικά, σταδιακά το κτίριο της Ακαδημίας πέρασε όντως στην εκπαίδευση, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια και το πανεπιστήμιο ακολούθησε το σχεδιασμό που υπήρχε ήδη ως ιδέα από το 1965 και τον προωθούσε ο υφυπουργός Παιδείας Γεώργιος Μυλωνάς, για τη μετεγκατάσταση στη Δουρούτη.

ΣΧΟΛΙΑ
Ελένη
Ποιός ο λόγος αυτής της αναδρομής ?? Σε τι αποβλέπει ??
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3