Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Πανδημικές… αντιφάσεις υπουργών

Εικόνα του άρθρου Πανδημικές… αντιφάσεις υπουργών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/10/2021, 11:41
ΕΛΛΑΔΑ

Δεν είναι η πρώτη φορά που υπουργικά στελέχη της κυβέρνησης έρχονται σε αντιφάσεις για την πανδημία. Και αν επιστήμονες έχουν το «ελαφρυντικό» της συχνής αλλαγής των δεδομένων και ενώ ο Γκίκας Μαγιοργκίνης δείχνει με σχεδιαγράμματα ότι «στο σχολείο δεν μεταδίδεται ο ιός», αλλά η Μαρία Θεοδωρίδου τώρα λέει ότι «τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό όπως και οι ενήλικες και συμβάλλουν στη δημιουργία νέων μεταλλάξεων», δεν ισχύει το ίδιο για υπουργούς.

Μιλώντας για το ΕΣΥ χτες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είπε μεταξύ άλλων ότι στο εξής «δεν θα είναι μονοθεματικό» όπως στον πρώτο χρόνο της πανδημίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Συμπλήρωσε ότι «τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν κανονικά, δεν θέλουμε αναμονή για κλίνες ΜΕΘ στο σύνολο των περιστατικών και δεν θα σταματήσουν τα χειρουργεία, καθώς οι κλίνες ΜΕΘ δεν θα είναι απεριόριστες για τους ασθενείς COVID-19», είπε και πρόσθεσε πως «το 50% από τις κλίνες ΜΕΘ του ΕΣΥ, διατίθενται πλέον για non-COVID περιστατικά».

Πριν από δέκα μήνες, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος έχει περάσει στο παρασκήνιο πλέον, έλεγε ότι «κανένας συμπολίτης μας που χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ δεν έμεινε εκτός μονάδας».

Η «μονοθεματικότητα» του ΕΣΥ κατά την πανδημία έγινε βασικό στοιχείο κριτικής, πρώτα από την υγειονομική κοινότητα, η οποία καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δεν στήριξε το ΕΣΥ, κυρίως με προσωπικό. Ο κ. Κοντοζαμάνης δήλωνε τότε, ότι «ουδείς ποτέ διατύπωσε τον ισχυρισμό ότι συνέτρεξε σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή περίπτωση ανάγκης εισαγωγής ασθενούς σε ΜΕΘ η οποία δεν πραγματοποιήθηκε λόγω έλλειψης αντίστοιχης κλίνης».

Μια άλλη διάσταση της μονοθεματικότητας, ήταν ότι πάρα πολλές εξετάσεις και επεμβάσεις ελάσσονης σημασίας, δεν γίνονταν σε δημόσια νοσοκομεία και οι πολίτες τις πλήρωναν σε ιδιωτικά. Τότε, η ΟΕΝΓΕ κατήγγειλε την κυβέρνηση για μονοθεματικό σύστημα υγείας…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back