ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Όχι στο «νέο ΕΣΥ» και τις ιδιωτικοποιήσεις

Εικόνα του άρθρου Όχι στο «νέο ΕΣΥ» και τις ιδιωτικοποιήσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/10/2021, 16:49
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι, οι υγειονομικοί διοργανώνουν συγκέντρωση, στην απεργιακή τους κινητοποίηση, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Κεντρικό ζήτημα είναι η αντίθεση στο «νέο ΕΣΥ», το οποίο οι ΠΟΕΔΗΝ-ΟΕΝΓΕ καταγγέλλουν ως ιδιωτικοποίηση, στην πράξη, του δημόσιου συστήματος υγείας.

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καλεί στην κινητοποίηση και τη στηρίζει, τονίζοντας μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του: «Νέο ΕΣΥ» σημαίνει νέο λουκέτο σε νοσοκομεία και δημόσιες δομές της ΠΦΥ, νέες συγχωνεύσεις –καταργήσεις τμημάτων και κλινικών, νέα υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, νέο τσεκούρι στις κρατικές και ασφαλιστικές παροχές για την υγεία, νέα χαράτσια στην εργατική λαϊκή οικογένεια, νέες αυξήσεις άμεσων ή έμμεσων πληρωμών και συμμετοχής για εξετάσεις, φάρμακα και θεραπείες» κ.ο.κ.

Αναφέρει ακόμα ότι είναι «παλιός στόχος για μείωση του μη μισθολογικού κόστους, πλευρά του οποίου είναι η υγεία, γιατί μπαίνει εμπόδιο στην κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων. Στόχος που προώθησαν όλα τα αστικά κόμματα ανεξαρτήτως απόχρωσης. Ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε που εφοδίασε τη σημερινή κυβέρνηση με τα DRG, πολύτιμο εργαλείο για την οικοδόμηση του νέου ΕΣΥ και απαίτηση των ασφαλιστικών εταιριών».

Η ΑΣΥ ΠΓΝΙ

Στο ίδιο κλίμα, η ΑΣΥ ΠΓΝΙ (ΠΑΜΕ), καταγγέλλει το νέο σύστημα ως «νέο ΕΣΥ των συγχωνεύσεων –καταργήσεων μονάδων υγείας, των ΣΔΙΤ και της λειτουργίας νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια» και ζητάει να μην απολυθούν οι 200 συμβασιούχοι καθαριότητας-εστίασης-φύλαξης και η εκ νέου ανάθεση σε εργολάβο, με μηνιαία σύμβαση, ειδικά ενώ η πανδημία είναι σε εξέλιξη.

Η παράταξη αναφέρει ότι «βασικό χαρακτηριστικό του νέου ΕΣΥ είναι η επέκταση της λειτουργίας των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως ‘αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες’ με βάση τις κατευθύνσεις του ΟΔΙΠΥ Α.Ε. – που συστάθηκε το 2020 για να συμβάλει στην «αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων» - και τα κριτήρια ‘Κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών’ (DRGs) που διαμόρφωσε η ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε. (μετεξέλιξη της ΕΣΑΝ Α.Ε. της ΝΔ ) στη διάρκεια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ». Σημειώνει ότι η εφαρμογή των DRG «είναι βασική απαίτηση των ασφαλιστικών εταιρειών, όχι μόνο για να μειωθεί η ασφαλιστική κάλυψη για εξετάσεις και θεραπείες, αλλά και για να διαμορφωθούν παρόμοιοι όροι λειτουργίας μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών».

(φωτό αρχείου)

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back