Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

ΠΑΜΕ: Απολογισμός ενός μήνα πανδημίας

Εικόνα του άρθρου ΠΑΜΕ: Απολογισμός ενός μήνα πανδημίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/04/2020, 21:34
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το ΠΑΜΕ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο κάνει απολογισμό του πρώτου μήνα πανδημίας.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι οι προλήψεις είναι μόλις 29:

«Στο ΠΓΝΙ των 315 κενών οργανικών θέσεων, μετά το άνοιγμα του 4ου κτιρίου προσλήφθηκαν 19 νοσηλευτές, 8 βοηθητικό προσωπικό , 1 τεχνολόγος  και 1 βιολόγος. Οι 4 γιατροί είναι προϋπάρχοντες ειδεικευόμενοι σε παράταση ή εξειδικευόμενοι, που  μετατράπηκαν σε επικουρικούς. Αν προσθέσει κανείς 8 που συνταξιοδοτήθηκαν ή απολύθηκαν λόγω λήξης συμβάσεων το τελευταίο 6μηνο, το ισοζύγιο είναι  21 νέοι υγειονομικοί για τον πόλεμο του αιώνα» αναφέρει.

Επίσης, αναφέρει ότι το σύνολο προσλήψεων στα νοσοκομεία της Ηπείρου είναι 24, από την 1η Μαρτίου: σήμερα  Γ.Ν. Χατζηκώστα  2, Γ.Ν. Πρέβεζας 0 ,  Γ.Ν. Φιλιατών 0 , Γ.Ν. Λευκάδας 7 , Γ.Ν Άρτας 1, Γ.Ν. Κέρκυρας 14.

Προσθέτει ότι στις 15 Απριλίου λήγουν οι συμβάσεις 25 εργαζόμενων στην καθαριότητα και απολύονται, όπως και 15 ακόμα συμβασιούχοι ΟΑΕΔ στα τέλη Μαΐου.

Για τις κλίνες ΜΕΘ:

Πριν την 1η του Μάρτη λειτουργούσαν οι εξής κλίνες ΜΕΘ:  ΠΓΝΙ 13 , Γ.Ν. Χατζηκώστα 6, Γ.Ν. Άρτας 7, Γ.Ν. Λευκάδας 0 (μεταφέρθηκε ο εξοπλισμός 5 κλινών στο ΠΓΝ Ρίου), Γ.Ν. Πρέβεζας 0,  Γ.Ν. Φιλιατών 0 (οι 5 κλίνες δεν λειτουργούσαν λόγω έλλειψης προσωπικού), Γ.Ν. Κέρκυρας 6 . Σύνολο 32 κλίνες για 400.000  πληθυσμό.

«Μέχρι σήμερα οι μόνες νέες κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς για covid 19,  είναι 2 νέες κλίνες στο ΠΓΝΙ στο χώρο της ΜΑΦ. Ο σχεδιασμό για 30 νέες κλίνες ΜΕΘ covid, 14 στο ΠΓΝΙ και 16 στα γύρω νοσοκομεία (με μετατροπή κλινών), αλλά και το άνοιγμα των 10 κλειστών κλινών σε Λευκάδα και Φιλιάτι,  προϋποθέτει πολύ νέο προσωπικό συγκεκριμένων ειδικοτήτων,  όπως  και νέο εξοπλισμό κλινών ΜΕΘ, για το οποίο δεν έχει γίνει τίποτα», τονίζει.

Για τα μέσα ατομικής προστασίας αναφέρει:

«Η παροχή ακόμα και απλών χειρουργικών μασκών με το σταγονόμετρο, συχνά μία/ 8 ωρο, είναι η κορυφή του παγόβουνου. Στις βάρδιες επικρατεί «τρόμος» μήπως σκιστεί η μάσκα ή η προστατευτική στολή, καθώς κανείς δε μας εγγυάται ότι θα βρούμε άλλη».  Συμπληρώνει ότι η εκπαίδευση προσωπικού γίνεται με εκπαιδευτικό βίντεο, μετά το οποίο οι εργαζόμενοι υπογράφουν ότι έχουν εκπαιδευτεί και κατηγορεί ως «αντιεπιστημονικές» τις οδηγίες του ΕΟΔΥ: «Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη οδηγία  του Οργανισμού (20/3/20) όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: ‘Σε περίπτωση που χρησιμοποιείται απλή χειρουργική μάσκα, αυτή πρέπει να αντικαθίσταται όποτε υγρανθεί η εσωτερική πλευρά. Αντί γαντιών προτείνεται η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και η χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού μετά από κάθε επαφή με ασθενή’».

Για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό:

Το ΠΑΜΕ αναφέρει ότι λείπουν αναπνευστήρες και ότι «παρά τις χρηματοδοτήσεις από την Περιφέρεια Ηπείρου οι οποίες υπερδιαφημίζονται, παρά τις προπαγανδιστικές προσπάθειες των φερέφωνων του υπουργείου, όπως η πλειοψηφία του συλλόγου εργαζομένων στο ΠΓΝΙ, λείπει στοιχειώδης υποδομή, όπως φορητά ακτινολογικά μηχανήματα για τους ασθενείς με covid 19».

Ακόμα, το ΠΑΜΕ αναφέρει μια σειρά «επιτελικά και οργανωτικά προβλήματα» και τονίζει: «Η επόμενη μέρα κρίνεται σήμερα. Και αυτό που με σιγουριά συμβαίνει σήμερα, στην ΕΕ των τρισεκατομμυρίων ευρώ για δάνεια τραπεζών και στήριξη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, είναι ότι οι ανάγκες του συστήματος υγείας αντιμετωπίζονται με μπαλώματα, για να μην μείνει καμιά παρακαταθήκη στο σύστημα υγείας».

Τέλος, τονίζει ότι «οι κινητοποιήσεις της 7ης Απρίλη, όπου ενώνουν  τη φωνή τους υγειονομικοί, εργάτες, φοιτητές, πρέπει να πετύχουν διπλό στόχο. Από τη μια την ανάδειξη της αλήθειας και την διεκδίκηση των αυτονόητων όρων για να κερδηθεί ο πόλεμος με τον ‘αόρατο εχθρό’. Και από την άλλη το ξεκαθάρισμα με τα πολιτικά και συνδικαλιστικά φερέφωνα του ‘ορατού εχθρού’, που λειτουργούν συνειδητά ως ‘προδότες εν καιρώ πολέμου’, όπως η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ και η πλειοψηφία στο σύλλογο του ΠΓΝΙ,  που αρνήθηκε την συμμετοχή στην αυριανή μάχη που πραγματοποιείται μαζί με την ΕΙΝΗ και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back